Sağlık emekçileri kıyafet yönetmeliğini protesto etti

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi Kadın Meclisi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün “ahlak, inanç, edep” söylemleriyle dayattığı kılık kıyafet genelgesine tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Ocak 2020
  • 19:50

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün “edep, adap ve inanca uygun kıyafet giyilmesi” adı altında cinsiyet ayrımcılığını derinleştiren genelgesine karşı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi Kadın Meclisi bugün basın toplantısı düzenledi.

SES Şişli Şubesi’nde gerçekleşen, “Sağlıkta cinsiyetçi tutumları derinleştirmeyin edep, adap, inanca göre değil işin niteliğine göre forma” ozalitinin asıldığı toplantıda basın açıklamasını SES Şişli Şubesi Kadın Sekreteri İpek Deniz okudu.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin iş yerlerinde pek çok sorun yaşadığına değinerek söze başlayan Deniz, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün genelgesinin emekçilerde yarattığı huzursuzluğa işaret etti. Genelgenin, cinsiyet ayrımcılığını körükleyen uygulamaların yeni bir örneği olduğunu söyleyen Deniz şu ifadeleri kullandı:

“Özellikle ‘edep, adap ve inançlarına uygun şekilde’ ibaresi başta kadınlar olmak üzere biz sağlık çalışanları tarafından kesinlikle kabul görmemektedir. Ahlakı, edebi; kılık kıyafet ile ölçerek, eril bir dil kullanarak, özellikle kadın sağlık çalışanlarını hedef göstererek yaşanan bunca vahim mevzunun üzerini kapatamazsınız.”

“Kılık-kıyafet dışında yığınla sorunumuz var”

“İnanca uygun giyinmek nasıl oluyor” sorusunun sorulduğu açıklamada, sağlıkçıların kılık kıyafet dışında “kangrenleşen ve çözüme kavuşturulması gereken yığınla sorunu” olduğuna dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı:

“Sağlık kurumları ne sağlık çalışanları ne de hastaların can güvenliğinin olmadığı yerlere dönüşmüşken bunu mu çok önemli buldunuz? Bizim edep adap ve inancımızdan siz sorumlu değilsiniz hatta kusura bakmayın ama kimsenin diline dolayacağı bir mevzu dahi olamaz. Yapılan işin niteliğini, şiddeti, ne acı ki görmediğiniz ölümleri dilinize dolayın.”

Eğitimin ardından sağlık alanında kadınlara yönelik baskı ve dayatmaların kabul edilmeyeceği vurgulanan açıklamada “Kadınlar hayatlarına, emeğine sahip çıkmaktan, bedenleri üzerinde yapılacak her türlü kirli politikaya karşı durmaktan vazgeçmeyecekler” denildi.