Kıyafet baskısını haberleştiren öğretmene soruşturma

Davutpaşa Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Osman Akyol, öğrencilerin kılık-kıyafetleri nedeniyle okula alınmamasına haberleştirdiği için soruşturma terörüne maruz kaldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ocak 2015
  • 09:14

İstanbul Fatih’teki Davutpaşa Anadolu Lisesi’nde matematik öğretmeni olarak çalışan Osman Akyol, okuldaki kılık kıyafet baskılarını, “Davutpaşa Anadolu Lisesinde kılık kıyafet terörü!” başlığıyla iki internet sitesinde haberleştirdiği için soruşturmaya maruz kaldı.

Davutpaşa Anadolu Lisesi Okul Müdürü Ahmet Semih Tabbikha, kılık-kıyafet kısıtlamasına ilişkin yayınladığı yazıda forma zorunluluğundan ve kot pantolon yasağından bahsetmeyince öğrenciler de daha rahat bir şekilde giyinerek okula gelmeye başladı.

Okul Müdürü Tabbikha’nın yayınladığı yasaklar listesinde “yırtık veya delikli kıyafetler; şeffaf kıyafetler; vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler; diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek; kısa pantolon; kolsuz tişört ve kolsuz gömlek” konusunda kısıtlamalar yer alıyordu.

Ancak öğrenciler sadece siyah kot giydikleri için okul kapısından geri çevrildi veya derslerden atıldı.

 

Öğrenciler derslere alınmadı

12. sınıf öğrencisi Emrecan Yaşman, 12 Şubat’ta okula kot pantolonla gittiği için kendisini dersten attıklarını anlatırken; 12. Sınıf öğrencisi Ezgi Öztürk ise, 10 Şubat’ta aynı nedenden dolayı okula alınmadığını anlattı.

Öğrenciler yazılı beyanla da yaşadıklarını anlattı. Ezgi Öztürk beyanında, “Ben Ezgi Öztürk Davutpaşa 12. Sınıf öğrencisiyim. 10 Şubat 2014 tarihinde siyah kot pantolon giydiğim için okula alınmadım” derken Emrecan Yaşman ise “12 şubat 2014 tarihinde siyah kot giydiğim için dersten ve okuldan kovuldum. Okuma hakkım elimden alındı” diyerek yaşadıklarını anlattı.

 

Akyol’dan savunma istendi

Okulun matematik öğretmenlerinden Osman Akyol da öğrencilere uygulanan bu baskı ve yasakları 18 Şubat 2014 tarihinde internette yaptığı haberlerle teşhir ederek tepkisini gösterdiği için 7 ay sonra soruşturma terörüyle karşılaştı.

Okul yönetiminin şikayeti üzerine bakanlık Akyol hakkında “657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na muhalefetten” soruşturma başlattı. Bakanlıktan gelen iki müfettiş bir aylık inceleme-soruşturma sonucunda Akyol hakkında rapor tuttular.

Ardından da Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 14 Ocak 2015 tarihli yazıyla Akyol’dan savunmasını istedi.

Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü savunma istenmesini Akyol’un yaptığı haberle “tüm okul idaresini ve öğretmenleri rencide edici, okul yönetimini suçlayıcı, okulun itibarını kamuoyunda düşürücü ifadeler kullanması” gibi gerekçelere bağlamış.

Ayrıca öğrencileri de olayın içine katarak “asılsız mesnetsiz iddialar” ortaya attığı ve okulun “huzur ve sükununu bozarak kaos yarattığı” gibi gerçekleri tersyüz eden gerekçeler sıralanmış.