Sağlık Bakanlığı'ndan yeni aldatmaca: İhbar hattı

Sağlık Bakanlığı toplum sağlığını etkili bir biçimde koruyacak önlemler almak yerine, sözde uygulamalar ve çarpıtılmış gerçekler ile kitleleri kandırmaya devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Ağustos 2020
  • 19:39

Koronavirüsün ülkede etkisini göstermeye başlaması ile birlikte toplum sağlığının yakıcı önemi bir kez daha ortaya çıktı. Pandemi dönemi boyunca gözlerin çevrildiği adres olan Sağlık Bakanlığı ise toplum sağlığını etkili bir biçimde koruyacak önlemler almak yerine, sözde uygulamalar ve çarpıtılmış gerçekler ile kitlelerin önüne çıktı.

Son olarak Sağlık Bakanlığı'nın büyük bir “gurur” ile duyurduğu uygulama ise “ihbar hattı” oldu. Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen “Hayat Eve Sığar” uygulamasına eklenen yeni bir özellik ile artık “kurallara uymayan” işletmeler şikâyet edilebilecek.

Sağlık Bakanlığı sorumluluklarından kaçıyor

Hizmet ettiği sistemin ihtiyaçları doğrultusunda davranan Sağlık Bakanlığı, süreç boyunca AKP'nin şefi Erdoğan'ın ağzına baktı ve AKP iktidarının politikalarını hayata geçirdi. Sağlık Bakanlığı, toplum sağlığını korumak yerine kapitalistlerin ceplerinin dolmasına önem verdi. Alınan sözde önlemler dahi fabrikalarda çalışan işçi ve emekçileri es geçti, gerçek bilgiler toplumdan saklandı.

Pandeminin yayılmasının sorumluluğu tamamen AKP iktidarının ve onun aparatı olan Sağlık Bakanlığı'nın iken, her zaman olduğu gibi suçlu dışarda arandı. “Dikkatsiz” ve “kurallara uymayan” insanlar pandeminin yayılmasının sorumlusu olarak ilan edildi. Elbette, bilim insanlarının uyarıları noktasında hareket etmek, sosyal mesafe kurallarına uymak ve maske takmak gibi öneriler uygulanmalıdır. Fakat, insanlar suçlu ilan edilmeden önce devletin kendi üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmesi gerekmektedir.

Fabrikalarda yüzlerce işçide korona vakası tespit edilmesine karşın zorla çalıştırılıyor ve ekmekleri ile tehdit ediliyor. İşçi ve emekçilerin testlere ulaşımı sınırlıyken ve sağlık emekçilerinin talepleri görmezden geliniyorken, alınan tüm kararlar toplum sağlığı ekseninde değil tam tersi kapitalist sistemin ihtiyaçları üzerinden alınıyor. Hal böyleyken, sorumluluğu gerisin geri işçi ve emekçilere atmak sorumluluktan kaçmak ve kitleleri aldatmaktır.

İhtiyacımız olan ihbarcılık değil, önlemlerdir

AKP iktidarı ve onun sağlık bakanı kitleleri kandırmaya devam ederken, diğer bir yandan da “ihbar hattı” ile son dönemde yaratmak istedikleri ihbarcı zihniyetin yeni bir örneğini uygulamaya soktular.

Basına büyük bir gelişme olarak servis edilen bu tür uygulamalar ile pandemi sonlandırılamaz. İhbar hatları, bulaşı durumunun yoğun olduğu yerleri bildirmek gibi hizmetler insanları oylamanın ve “bir şeyler yapılıyor” algısı yaratmanın ötesine geçememektedir.

Bugün işçi ve emekçilerin ihtiyacı olan “ihbarcılık” yapmak değil, ücretli izin, ulaşılabilir ve ücretsiz test, her düzeyde ücretsiz-nitelikli sağlık hizmeti ve bilim insanlarının uyarıları doğrultusunda atılacak adımların ivedilikle hayata geçirilmesidir.