İşçiler koronavirüs kıskacındalar!

Kayseri’de fabrikalarda koronavirüs yayılmaya devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 25 Ağustos 2020
  • 13:40

Kayseri’de organize sanayi bölgelerinde ve serbest bölgede bulunan fabrikalarda korona salgını hızla yayılıyor. Daha önce de Boyçelik ve Merkez Çelik’te iki işçinin, Erbosan’da iki işçinin, MBT plastikte iki işçinin korona testi pozitif çıkmıştı. Yüzlerce işçi çalıştıran Boyçelik, Merkez Çelik, Erbosan gibi büyük işletmelerde çok daha fazla işçi korona salgının kıskacındalar. 

Daha önce tekstil sektöründe önemli bir fabrika olan Yataş’ta koronavirüs salgını ortaya çıkmıştı. En son işçilerin verdiği bilgilere göre, daha önce elli olarak açıklanan hasta işçi sayısı 200’e çıkmış. İstikbal fabrikasında ise koronavirüs testi pozitif olan işçi sayısı 47 olarak ifade edilmişti. Hasta sayısının çok daha fazla olduğunu İstikbal işçileri ifade ediyor. En son Elif Mobilya karantinaya alındı. Birçok işçinin koronavirüs testi pozitif çıktı. Tablo öylesine ağır ki; fabrikada üretime 14 gün ara verilmek durumunda kaldı. 

Saydığımız fabrikaların yanı sıra çok sayıda başka fabrikada da salgının etkisi görülüyor. Buna rağmen işçilerin çalıştırılması zulmü sürüyor. İşçiler ölüm ile yaşam arasındaki incecik çizgide aç kalmamak için yürümeyi sürdürmek zorunda kalıyorlar. Önlem almayan asalak kapitalistler, küstahça bir tutumla fabrikada hastalanan işçilerle ilgili konuşma yasağı da getirmeye çalışıyorlar.

Hastalanan işçiler olmasına rağmen -15 işçinin çalıştığı MBT Plastik fabrikasının dışındaki- büyük ölçekli fabrikalarda üretime ara verilmedi. Ayrıca birçok fabrikada koronavirüse rastlandığı halde rakamlar ya hiç verilmiyor ya da olduğundan çok daha düşük gösteriliyor.

Koronavirüs salgınına rağmen fabrikalarda, işyerlerinde hiçbir önlem alınmıyor. Birçok fabrikada koruyucu maske ve eldiven bile verilmiyor. Ücretli izin hakkı gasp ediliyor. Ücretsiz izin evrakı imzalatmak için işçiler üzerindeki baskılar arttırılıyor. 

İşçilerin salgından kaynaklı hastalanmaları, hatta ölmeleri patronların umurunda değil. Kapitalistlerin tek derdi üretimin her koşulda sürmesi, sömürü çarklarının dönmeye devam etmesidir! Tüm ülkede olduğu gibi Kayseri’de de çarklar işçilerin ölümü pahasına döndürülüyor. Koronavirüs salgınına rağmen çarkları döndüren kapitalistler ve onların arkasında duran AKP-MHP iktidarı işçileri öldüren çarkın tepesinde oturuyorlar.

Bu salgın koşullarında Kayseri İşçi Birliği işçilerin artan sorunlarına mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıyor. Koronavirüs salgını koşullarında çeşitli araçlarla işçileri mücadeleye çağırıyor. Ölümcül sömürü çarkına teslim olmak yerine hayatları, onurları ve gelecekleri uğruna mücadele etmenin önemine dikkat çekiyor.

Kızıl Bayrak / Kayseri