Kar-el Demir Çelik’te koronavirüs

İzmir’de Kar-el Demir Çelik’te bir işçide koronavirüs tespit edildi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 23 Ağustos 2020
  • 14:01

Aliağa Demirkazık havzasındaki fabrikalarda iş kazaları ve işçi cinayetleri artarak devam ediyor. Pandemi ile beraber birçok demir çelik fabrikasında işçilerde koronavirüs çıkmış, fabrikalar kısa çalışma ödeneğine başvurarak vardiyaları düşürmüş, sendikalı yerlerde ise işçilere ücretli izin verilmişti. 1 Haziran'da iktidarın normalleşme açıklamaları ile fabrikalardan tekrar hastalanan işçilere dair haberler gelmeye başladı. Hastalanan işçilerin bulunduğu fabrikalar; Gaziemir Serbest Bölge’de Fırat Tekstil, Torbalı’da bulanan Philsa (Marlboro) ve Aliağa havzasında Kar-el Demir Çelik Fabrikası.

Aliağa havzasında bulunan Kar-el Demir Çelik fabrikasında bir işçinin koronavirüs testi pozitif çıktı. İşçilerden aldığımız bilgiye göre, koronavirüs tespit edilen işçi, kendini kötü hissetmesi ve şüphelenmesi üzerine cuma günü hastanede test yaptırıyor. Koronavirüs teşhisi konulduktan sonra evinde 15 günlük karantinaya alınıyor.

Koronavirüs bulaşan işçinin Kar-el'de hazırlama bölümünde çalıştığı ifade edildi. İşçiler, fabrika yönetiminin bir işçiye virüs bulaştığını gizlemeye çalıştığını belirtiyor. Kar-el'de şu ana kadar hiç kimseye test yapılmadığı ve önlem olarak sadece servise binerken ve fabrika giriş çıkışlarında ateş ölçüldüğü dile getiriliyor. Kar-el'den durumu ileten işçiler ayrıca fabrikadaki durumun güvenli olmadığını dile getirerek şunları ifade ettiler:

“Yemekhane temiz ancak herkes aynı çatal ve kaşıkları kullanıyor. Ne kadar temiz yıkandığı bilinmiyor.  Servise binerken ateş ölçümü yapılıyor ve maske veriliyor. Servisler yarı yarıya indirilmiş durumda. İşler yoğun, üretimin durmaması için işçilerden virüs saklanıyor, haftaya nasıl olur bilmiyoruz. Hepimiz endişe içindeyiz. Çünkü çalıştığı bölümden birçok işçinin bu arkadaşla teması vardı. Yine aynı servisi kullanan birçok işçi var. Bütün işçilere test yapılmalı ve tüm işçilere ücretli izin verilmelidir"

Kızıl Bayrak / İzmir