Togo’ya Mimarlar Odası denetimi olmadan ruhsat verildi

Togo İkiz Kuleleri’ne Mimarlar Odası denetimine gelmeden ruhsat alındığı gibi, Ankara’nın en yüksek rantı verildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Aralık 2019
  • 14:25

Togo İkiz Kuleleri, CHP eski milletvekili Sinan Aygün’ün çıkarları ortaklaştığında Melih Gökçek ve AKP ile aynı kafayla rant yediklerini gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Togo İkiz Kulelerinin Mimarlar Odası denetimine gelmeden, 24.04.2017 tarihinde yenileme ruhsatı verildiğini belirterek belediyelerin Mimarlar Odası’nın onayını almadan ruhsat vermemesi gerektiğini ifade etti. Candan, şunları söyledi:

“İktidar Mimarlar Odası’nın proje mesleki denetimini kaldırmaya çalışarak, denetimsiz bir ortamda istediği rant yapılarına ruhsat vererek, inşaatların başlamasının önünü açıyor, sonrasında dava devam ederken inşaatta bitiyor. Togo İkiz Kulelerinin ruhsatı verilmeden Mimarlar Odası Ankara Şubesi proje onayı aransaydı. Biz bu onayı zaten vermeyecektik ve ruhsat alamayacaktı ve plan davası devam ederken inşaat başlamayacaktı. Ancak iktidar tüm belediyelerine ‘Mimarlar Odası onayı istemeyeceksiniz’ diye genelge yayınladı, yönetmelik çıkarttı. Mesleki denetim yaptırmamanın 6235 sayılı TMMOB kanuna aykırı olduğu ise açılan davalarla kesinleşti.”

AKP’nin yayınladığı genelgenin ardından belediyelerin Mimarlar Odası’nın onayını almadan rant projelerine ruhsat verdiğini belirten Candan, para temelinde ortak çıkarlar olduğunda parti ayrımının da yok olduğunu Togo için ilerleyen süreci anlatarak vurguladı.

Candan ayrıca Togo hakkında “Togo İkiz Kuleleri 3 bloktan oluşuyor A blok:36 Kat, B blok:36 kat, C blok 10 kattan oluşmakta” dedikten sonra şu ifadeleri kullandı:

“Ortaya 120 bin metrekarelik inşaat çıkıyor. Bu kadar rantı da 32 derslikli okul karşılığında veriyorlar. Kentin sistematiği bozuluyor, ulaşım alt yapısı tıkanıyor. Bu iş daha bitmedi kente yapılan bu haksızlığın ve fazladan kazanılan her bir liranın hesabını verecekler.”