28 Aralık 2011’de gerçekleşen Roboski Katliamı’nda yaşamını yitirenler, Ankara ve İstanbul’da 28 Şubat'ta yapılan basın açıklamalarıyla anıldı.
Ankara
Roboski İçin Adalet Girişimi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
"Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla!" yazılı pankartın açıldığı eylemde açıklamayı Tanju Gündüzalp okudu. Roboski Katliamı sonrasında adaletli bir yargı süreci işlemediğini dile getiren Gündüzalp şunları ifade etti:
“Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da.”
İstanbul
İHD İstanbul Şubesi, Hakikat ve Adalet Komisyonu yaptığı yazılı açıklamayla Roboski Katliamı için adalet istedi.
Roboski için adalet istenen açıklamada Abdi İpekçi ve Eşref Bitlis cinayetlerinin yanı sıra şubat ayında gerçekleşen katliamlar için de adalet istendi. Açıklamada şunlar söylendi:
“16 Şubat 1969’da; Amerikan 6. Filosu İstanbul’da protesto edildi. Tarihe “kanlı Pazar” olarak geçen bu olayda, Duran Erdoğan ve Ali Turgut tekbir getiren bir gurubun saldırısıyla katledildi. Olayın üzerinde 49 yıl geçmesine rağmen katliamın sorumluları bulunmadı, failleri yargılanmadı. Unutmadık, unutturmayacağız.
… 23 Şubat 1951’de; 68 yıl önce tarihe 33 kurşun olarak geçen ve şiirlere konu olan bir katliam gerçekleşti. Van’ın ÖZALP ilçesinde 33 Kürt kaçakçılık yaptıkları iddiası ile kendilerine savunma hakkı bile verilmeden ve yazılanlara göre ağızlarından nişan alınarak kuşuna dizildiler. Olayın faili General Mustafa Muğlalı kısa süre hapis yatıp çıktıktan sonra dönemin siyasi iktidarı tarafından ‘itibarı’ iade edilerek Harp Okulunun bahçesine heykeli dikilmiştir. Bunun adı ödül gibi cezadır. Unutulmadı, 68 yıldır adalet bekliyor.”