Rize’de 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 kişinin yaralandığı sel felaketinin boyutları ortaya çıkıyor. Selde kaybolan 2 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. Farklı ilçelerde meydana gelen heyelanlarda yaşamını yitiren 5 kişi ise toprağa verildi.
BirGün’de yer alan habere göre Güneysu ilçesi Ballıdere köyünde çöken evin enkazında kalarak yaşamını yitiren Ayşe, oğlu Mustafa ve kızı Aynur Karali, dün son yolculuğuna uğurlandı. Muradiye beldesinde çöken evin enkazında kalan Hacere ve eşi Cemal Mert için de tören düzenlendi.
Muradiye beldesinde çöken evin enkazında kalan Batuhan Delihasan ile Güneysu ilçesinde sele kapılarak kaybolan Hasan Arıcı’yı arama çalışmaları dün gün boyu sürdü.
Muradiye beldesindeki selde korku dolu anlar yaşadıklarını anlatan Recep Dil, “Çok büyük bir felaket yaşadık, can kaybımız da var. Irmaklar geldi, tıkandı ve sele neden oldu. Hâlâ gece uykumuz yok, çok korkuyoruz” dedi. Celal Çakmakçı ise “Burada çok fena yağmur yağıyor, bardaktan boşanırcasına. Önceki gece de böyle yağdı, işte sonuçlar ortada” diye konuştu.
AKP şeflerinden ikiyüzlülük
Bölgede incelemelerde bulunan bakanlar, yine “yaraların en kısa sürede sarılacağı” demagojileri öne sürdü. Selin “felakete” dönüşmesine sebep olan doğa talanı projelerini ve rantçı politikaları uygulayan AKP iktidarı ve şefleri ikiyüzlülüklerini bir kez daha dışa vurdu. Ayrıca, halkı bu felaketle karşı karşıya bırakan yağmacı rejimin şefleri yeni vaatler ve hayallerle halkın acılarını istismar etmeyi de ihmal etmedi.
Bunun yanı sıra Twitter’da boy gösteren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, selden etkilenenlerin temel gereksinimleri için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına 1 milyon lira kaynak aktardıklarını açıkladı.
Saray rejimi şefi Erdoğan ise “Rizemiz ve Doğu Karadenizimiz her zaman bu tür felaketlerle karşı karşıya. Bol yağmur alan bir ilimiz” dedi. Eskiden bölgede dikey köylü ağaçların olduğunu söyleyen Erdoğan, “O ağaçlar söküldü ve yerine çaylıklar yapıldı. Kendi dayılarımın evlerinin altındakiler de kaydılar. Ne gerekiyorsa yerine getireceğiz” diye konuştu.
Hasar tespit çalışmalarına devam edildi. Çalışmaların bugün biteceğini duyuran Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 236 binada tespit yapıldığını, 24 acil ve ağır hasarlı bina olduğunu söyledi. Ayrıca ilk tespitlere göre 72 köy yolunun kapalı olduğu, haberleşme ve enerji ağının hasar gördüğü, 440 dekar tarım alanının selden etkilendiği öğrenildi.
Öte yandan bir sel felaketi de Van’da yaşandı. Erciş ve Başkale ilçelerinde çok sayıda küçükbaş hayvan yaşamını yitirdi, meyve bahçeleri zarar gördü.
Bu yönetim anlayışı değişmeli
Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) yapılan açıklamada, bölgede sel felaketlerine neden olan üç önemli faktör şöyle sıralandı: Dere yataklarında yapılaşma, Karadeniz Sahil Yolu’nun oluşturduğu setin derelerin denize ulaşmasına engel olması, HES’lerin derelerin akış rejimini bozması. Buna rağmen iktidar ve yandaş sermayedarların doğa talanına devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Rant için canlılar göz göre göre ölüyor” dendi.
TMMOB ise “Ardı ardına yaşanan ve felakete dönüşen afetlerin nedenleri plansızlık, ranta dayalı imar politikaları ve doğal yapıyı bozan projeler. On binlerce yılda oluşmuş doğal dengeye meydan okuyan yöneticiler ve yönetim anlayışı değişmek zorunda” açıklamasını yaptı.