Paris’te katledilen Kürt kadın siyasetçiler anıldı

Paris’te 7 yıl önce katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şeylemez, mezarlarının bulunduğu kentlerde anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Ocak 2020
  • 19:16

Fransa ve Türkiye sermaye devletlerinin ortaklığıyla Paris’te işlenen ve 7 yıldır örtbas edilen cinayetlerle katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbin) ve Leyla Şaylemez (Ronahi), mezarlarının bulunduğu kentlerde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Sakine Cansız’ın Dersim’de, Fidan Doğan’ın Maraş’ta bulunan mezarları başında anma yapılırken, Leyla Şaylemez’in mezarı başındaki anma ise “provokasyon tehlikesi” nedeniyle yapılamadı.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, kadınlar tarafından organize edilen etkinliklerde, kadınlar, “Katledilen kadın yoldaşlarımızın hakikat arayışı ve özgürlük sevdasının sonuna kadar yürütücüsü olacağız” mesajı verdi.

PKK’nin kurucu üyelerinden Sakine Cansız’ı anmak için Tevgera Jinen Azad (TJA) ve HDP Dersim Kadın Meclisi üyeleri öncelikle HDP İl Örgütü binasında etkinlik düzenledi. Anmaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun katıldı.

Etkinlikte Cansız, Fidan ve Şeylemez’in yanı sıra Şırnak’ın Silopi ilçesinde 4 Ocak 2016’da katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar'ın fotoğrafları da yer aldı. Kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan anmada ilk olarak HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun konuştu.

“Sakine Cansız direnişiyle bir sembol haline geldi”

Coşkun, Paris’te katledilen kadınlarla birlikte aslında doğrudan kadın mücadelesinin hedef alındığını belirterek, Sakine Cansız’ın kadın özgürlük mücadelesinin öncüsü olduğunu söyledi. Sakine Cansız’ın maruz kaldığı devlet baskısı ve işkenceleri hatırlatan Coşkun, hiçbir zaman bunlara boyun eğmeyen Cansız’ın direnişiyle bir sembol haline geldiğini ifade etti.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise, üç kadın siyasetçinin katledilmesinin en büyük nedenlerinden birinin “çözüm süreci” olduğunu söyledi ve “çözüm sürecinin baltalanmak istendiğini” ifade etti. Aydeniz, “Yürüttükleri bütün katliamlara rağmen bu halk onlara diz çökmedi. Çünkü biz ölümü çokça deneyimledik. Paris ve Silopi’de katledilen kadın yoldaşlarımızın hakikat arayışı ve özgürlük sevdasının sonuna kadar yürütücüsü olacağız” dedi. Konuşmalardan sonra Cansız’ın mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Etkinliğin ardından Cansız’ın mezarının bulunduğu Belediye Asri Mezarlığı’nda anma yapıldı.

Fidan Doğan anmasına polis ablukası ve gözaltı

Fidan Doğan, Maraş’ın Nurhak ilçesi Barış beldesine bağlı Hançıplak Mahallesi’nde bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran ile HDP Antep, Urfa, Adıyaman ve Maraş il, ilçe örgütleri yöneticileri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve Barış Anneleri’nin de aralarında çok sayıda kişi katıldı.

Anma öncesinde mezarlık çevresi polislerce ablukaya alınıp, zırhlı araçlar konumlandırıldı. Nuri Çul, İbrahim Usta ve Ahmet Taş isimli kişiler, katledilen üç kadın siyasetçinin fotoğraflarının basılı olduğu pankart gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.

Doğan’ın mezarı başında HDP milletvekili Başaran söz alarak, 7 yıldır katliamın aydınlatılması için hiçbir adım atılmadığını ve cinayetlerden sorumlu tutulan Ömer Güney’in ölümünden sonra dava dosyasının kapatıldığını ifade etti.

İşlenen cinayetlerin üstünü kapatmak için her adımın atıldığını söyleyen Başaran, “Biz biliyoruz ki bu olay gerçekleşmeden önce MİT ve iktidar birçok yerde bu olayların yaşanabileceğini söylemişlerdi. Ömer Güney’in MİT çalışanı olduğu ortaya çıkmıştı. Bu katliam iktidarın iradesiyle gerçekleştirilmiştir ve bu nedenle açıklığa kavuşturulmuyor. Bu acı 7 yıldır hep taze duruyor” diye konuştu. Kürt kadınlarının mücadelesinin katliamın ardından da tüm baskılara rağmen sürdüğünü vurgulayan Başarak “3 kadının mücadelesi eşit, özgür bir yaşam kurma üzerineydi. Bizler bu mücadeleyi yükselterek asla pes etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. Anma, saygı duruşunda bulunulup Doğan’ın mezarına karanfiller bırakılmasıyla sona erdi.

“Kürt halkının özgürlüğü için hayatları boyunca mücadele ettiler”

Leyla Şaylemez ise, Mersin’in Toroslar ilçesine bağlı Güneykent Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında HDP Mersin ve Adana Kadın Meclisleri üyeleri tarafından anılmak istendi. Ancak dün Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşamını yitiren 4 askerden ikisinin aynı mezarlığa defnedilmesi nedeniyle anma yapılamadı. Olası bir provokasyona mahal vermemek için kadınlar, Şaylemez’i HDP Mersin İl Örgütü binasında düzenledikleri etkinlikle andı. Anmaya, HDP’li vekiller Tülay Hatimoğulları ve Muazzez Orhan da katıldı. Doğan, Cansız ve Şaylemez için köşe oluşturulup, fotoğrafları karanfillerle süslendi. Saygı duruşuyla başlayan anmada sinevizyon gösterimi yapıldı.

Anmada konuşma yapan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan “Katledilen kadınlar hem Kürt halkının özgürlüğü hem dili ve kültürü hem de kadınların mücadelesi için hayatları boyunca mücadele eden kadınlardı. Hakikat savaşçılarıydı, katledilen kadınlar. Biz kadınlar onların yürüttüğü bu mücadeleyi sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz” vurgusu yaptı. Konuşmanın ardından etkinlik alkışlarla son buldu.