Kürt kadın siyasetçiler mezarları başında anıldı

9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Kürt kadın siyasetçiler bugün mezarları başında anıldı. Fidan Doğan’ın mezarı başındaki anma askerlerin engellemesiyle karşılaştı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Ocak 2018
  • 17:05

Paris’te katledilen Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan bugün mezarları başında anıldı. Kolluk güçleri, anmaları abluka altına alırken Fidan Doğan’ın mezarı başında yapılan anmaya askerler saldırdı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Özgür Kadın Hareketi (TJA), 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız’ı Dersim Belediye Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında andı. Anmaya Barış anneleri üyeleri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Ayşe Acar Başaran ile çok sayıda kadın katıldı.

Abluka altına alınan mezarlıkta kadınlar 3 kontrol noktasından geçirilerek kimlik kontrolünün ardından mezarlığa alındı. Anmaya katılmak için yola çıkan kadınların araçları yolda durdurulup arandı. Saygı duruşuyla başlayan anmada TJA, DTK, Barış Anneleri ve HDP Kadın Meclisi adına konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından mezar başında mum yakılarak, kırmızı karanfil bırakıldı.

Leyla Şaylemez’in Mersin’deki mezarı başında HDP tarafından anma gerçekleştirildi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven ve HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat’ın da katıldığı anma, mezara karanfiller bırakıldıktan sonra saygı duruşuyla başladı. Güven ve Irgat’ın söz aldığı anmada kapatılan dosyanın tekrar açılarak katillerin ortaya çıkarılması çağrısı yapılarak kadınların mücadelesinin önemi vurgulandı.

Fidan Doğan’ın anmasına engelleme

Fidan Doğan’ın, Maraş’ın Elbistan ilçesindeki mezarı başında yapılmak isteyenler ise kolluk güçlerinin engelleme ve dayatmalarıyla karşılaştı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Leyla Birlik ve Dilek Öcalan ile HDP PM üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanlık Divanı üyelerinin içerisinde olduğu heyet, ilçe girişinde polis tarafından durduruldu. Uzun süren bekleyişin ardından köye geçen heyet daha sonra mezarlık girişinde de askerler tarafından engellenmek istendi.

Engellemeye rağmen Doğan’ın mezarı başında bir araya gelen kadınlar, mezarın üzerine kırmızı karanfiller koydu. Bu sırada kadınları engelleyen asker, kadınlara hakaret ederek mezarlık dışına çıkarttı. Yaşanan gerginlik sırasında Doğan’ın mezar taşına sarılı olan sarı, kırmızı, yeşil örtü de askerler tarafından söküldü, mezarın üzerine konulan karanfiller dahi kaldırıldı. Engellemenin ardından mezarlıktan çıkartılan heyet, bölgeden ayrıldı.