Pandemiye karşı başarı yok, skandallar var

Skandallarla yürütülen salgın sürecine şimdi de grip ve zatürree aşılarındaki belirsizlik hâkim. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Koç, sadece 1,5 milyon doz aşının ithal edilecek olmasının büyük kaos yaratacağını vurguluyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Ekim 2020
  • 20:45

İktidar, salgınla mücadelede başarı öyküsü yazdığını iddia etse de her gün ortaya çıkan skandallar mücadelede sınıfta kalındığını gösteriyor. Salgın başladığından bu yana uzmanların grip ve zatürre aşısına duyulacak ihtiyaç konusunda uyarılarına rağmen Sağlık Bakanlığı’nın yeterli önlemi almaması sorunu daha da büyüttü. Ülke genelinde 7,5 milyon 65 yaş üstü, 25 milyon kronik hastaya karşın sadece 1,5 milyon doz grip aşısının ithal edilmesi mağduriyeti artırıyor.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu üyesi Recep Koç, ülkenin en az 10 milyon doz aşıya ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “İngiltere 30 milyon, Almanya 25 milyon, İran bile 7 milyon doz aşı siparişi vermiş. Türkiye’de ise toplamda 3 milyon dozu aşmayan bir sayı var. Ülke 80 milyonluk ülke. Büyük bir sorun var, büyük bir kaos var” dedi.

Aşımızı kendimiz üretebilirdik

BirGün'den Anıl Ataş'ın haberine göre Koç, 1 yıl önceden uluslararası şirketlere aşı siparişlerinin verilmesi gerektiğinin altını çizerek Sağlık Bakanlığı’nın bu işi son ana bıraktığını belirtti: “Eğer geçen yıldan davransaydık Almanya, İngiltere, İran gibi daha fazla miktarda aşı getirtebilirdik. Bakanlığı uyardık ama bir açıklama yapılmadı. Devamlı bir şeyler söylüyoruz, bakanlığı şeffaflığa davet ediyoruz ama açıklama yapılmıyor. Türkiye yine geride kaldı. 2011 yılında Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nü kapatarak en büyük yanlışı yaptık. Halbuki kendi aşımızı kendimiz üretebilirdik. Şu an ülkemiz dış ülkelerden aşı dilenciliği yapmakta.”

Megakentte patlama yaşanıyor

İstanbul’da vakaların ay başına göre üçe katlandığını söyleyen Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Megakent patlama yaşıyor. Böyle bir durumda riskli ve yaşlı grupları aile sağlığı merkezi, eczaneler arasında gezdirip duruyoruz. En kısa zamanda çözüm getirilmesi şart. Kimlere bu aşı yapılacak kimlere yapılmayacak tamamen kapalı ortamdayız, şeffaflık yok. Hastalar E-nabız’a girdiklerinde kendilerine aşı verilip verilmediğini takip edebilirler. Böylelikle sağlık ocaklarına gelmemiş, hem kendilerini hem bizleri tehlikeye atmamış olurlar.”

***

Çelişkilerle insanları rehavete sürüklediler

Salgının başından bu yana Sağlık Bakanı’nı uyardıklarını ama bir sonuç elde edemediklerini kaydeden Koç, Bakanlığı bir kez daha şeffaflığa davet etti: “Bakan Fahrettin Koca İstanbul’da vaka sayısı ülke genelinin yüzde 40’ına ulaştı vesaire diyor ama elimizde genel bir sayı yok nasıl hesap yapalım? Nisan ayından beri uyarıyoruz, şeffaflığa davet ediyoruz. Hiçbir şeye izin vermeyip açılış törenleri, mitingler yapılırsa vatandaş da rehavete kapılıp aldığı önlemleri gevşetebilir. Vatandaşa gerçekleri anlatalım. Şu an İstanbul’da durum nisan ayından daha kötü, daha vahim. Başarı öyküsü yazacağız diye rakamları kendimize göre algoritma yapmışız.”