22 Temmuz 2004'teki Pamukova tren katliamından sonra 7 tren katliamı gerçekleşti. Katliamların ortak özelliği, genel olarak şov amaçlı başta sinyalizasyon sistemi olmak üzere pek çok eksiklerle işletiliyor olmasıydı. Ki bu şov ve eksiklikler hala sürüyor.
Kuşkusuz katliamdan farksız tren “kazaları” sadece AKP iktidarı döneminde gerçekleşmedi. Ama AKP iktidarı döneminde gerçekleşen tren katliamlarının genel özelliği, halkın gözünü boyama temelinde “şov” amaçlı pek çok eksiklerle işletilen hatlarda gerçekleşmiş olması var. Bu eksiklerin başında da sinyalizasyon sisteminin tamamlanmaması bulunuyor.
Pamukova tren katliamı: 22 Temmuz 2004'te 41 kişi yaşamını yitirdi
İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı hızlandırılmış tren, Sakarya'nın Pamukova İlçesi yakınlarında Mekece Köyü mevkiinde raydan çıkarak devrildi. Bu ifadeler bir tren “kazası” anlatımını andırıyor. Ama 41 kişinin yaşamını yitirdiği, 89 kişinin yaralandığı bugün 15. yıldönümü olan Pamukova tren “kazası” kelimenin gerçek anlamıyla bir katliam.
Çünkü şov amaçlı İstanbul-Ankara arasını 5 saate indiren hızlandırılmış tren, 4 Haziran'da ilk seferlerine başladı. Yani katliamdan yaklaşık 1.5 ay önce.
Katliama yine sinyalizasyon hatası neden oldu. Tabi beraberinde suç makinistlere ihale edildi. Bilirkişi incelemesinde 80 kilometre hızla gitmeleri gerekirken (ki bu hızla şovda söylenen Ankara-İstanbul arasının 5 saatte tamamlanması mümkün değil) 132 kilometre hız yapan makinistler ile yol tamiratlarını yapmayan ve sinyalizasyon hatası nedeniyle TCDD 8'de 4 oranında kusurlu bulundu.
Katliamın davası sürecinde mahkeme tarafından dikkate alınmasa da TCDD tarafından delillerin karartıldığı iddia edildi.
Geç başlayan ilk dava zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü. Yargıtay zaman aşımının kaldırılmasına karar verdikten sonra Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi, "taksirle demiryolu kazası tehlikesine sebebiyet verme" suçlarından yargılanan birinci makinist Fikret Karabulut'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 1.500 lira para cezası, ikinci makinist Recep Sönmez'e 1 yıl 15 gün hapis ile 150 lira para cezası verdi. Recep Sönmez'in cezası ertelendi. Şov yapanlar değil sadece makinistler ceza aldı.
Tren katliamları devam etti
Pamukova'daki tren katliamı ardında tren “kazaları” sürdü.
11 Ağustos 2004'te Kocaeli'de 2 tren çarpıştı, 8 kişi yaşamını yitirdi.
İstanbul-Adapazarı seferini yapan Adapazarı Ekspresi ve Ankara-İstanbul seferini yapan Başkent Ekspresi, Kocaeli'nin Gebze ilçesinin Tavşancıl bölgesinde 8 kişine ölümüne neden olan “kaza” yaptı.
“Kaza” sonrası dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a “istifa edecek misiniz?” diye sorulan soru üzerine Yıldırım'ın verdiği yanıt oldukça çarpıcı: “Düşünmüyorum, uygun bulmuyorum. Karayollarında yılda 5 bin kişi ölüyor, aldığım ilk izlenimlere göre kaza ışık ihlalinden. Ölenlerden ikisi demiryolu işçisi, ancak nerede çalıştıklarını, niçin burada bulunduklarını henüz bilmiyorum.”
Kazayla ilgili düzenlenen bilirkişi raporuna göre yine makinistler ve TCDD kusurlu bulundu.
Dört yıl sonra İstanbul-Denizli seferini yapan Pamukkale Ekspresi, 27 Ocak 2008’de Çöğürler-Değirmenözü (Kütahya) istasyonları arasında seyrederken raydan çıktı. “Kaza” sonucu 9 kişi yaşamını yitirdi, 37 kişi yaralandı.
Sivas'ın Kangal ilçesi yakınlarında 6 Temmuz 2015'te iki yük treninin çarpışması sonucu yaşanan kazada bir makinist öldü, bir makinist ise yaralandı.
Bu kaza sonrası Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası'nın (BTS), yük trenlerinde “tren şefi” uygulamasının “yeniden yapılandırma” adı altında kaldırılmasının bu tür kazalara davetiye çıkardığını ifade etti.
Ankara-Kırıkkale hattında ilaçlama yapan trenin vagonu 6 Mayıs 2017'de devrildi. Vagonun altında kalan işçilerden biri yaşamını yitirdi, 3 işçi yaralandı.
Elazığ'ın Baskil ilçesinde 4 Ağustos 2017'de 930 ton demir cevheri taşıyan yük treninin raydan çıkması sonucu makinist Mehmet Kirkin ve yardımcı makinist Sergen Ayverdi olay yerinde yaşamını yitirdi.
8 Temmuz 2018 - Çorlu'daki tren katliamında 25 kişi yaşamını yitirdi
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, 8 Temmuz 2018'de yolcu treninin devrilmesi sonucu 25 kişi yaşamını yitidi, 318 kişi yaralandı.
Çorlu tren katliamının ardından görüntüler bile gerçekleşenin kaza değil, bir katliam olduğunu göstermeye yetiyor. Dava süreci ve katliamda yakınlarını yitirenlerin adalet arayışına polis saldırıları katliam gerçekliğini tekrar tekrar teyit ediyor.
Çorlu'dan 5 ay sonra 13 Aralık 2018'de Ankara'da bir tren katliamı daha gerçekleşti. Ankara-Konya seferini yapan yüksek hızlı tren ile aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz trenle, Ankara'nın Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz İstasyonu'nda çarpıştı. Ankara'daki tren katliamında, 9 kişi yaşamını yitirdi 86 kişi de yaralandı. Bu katliamda da sinyalizasyon sistemi eksikleri belirleyici oldu.
Şov ve eksiklikler sürüyor
31 Mart seçimleri öncesi Halkalı-Gebze Marmaray hattı açıldı. BTS sinyalizasyon sisteminin tamamlanmadığını hattın açılmasını yeni katliama davetiye çıkaracağını tekrar tekrar ifade etti. Ama seçim yatırım şovu olarak hat sinyalizasyon sistemindeki bu eksiklere rağmen 31 Mart öncesi açıldı.