“Özgürlük mücadelesi yürütenleri savunacağız”

5 Nisan Avukatlar Günü vesilesiyle hukuk örgütleri üyeleri avukatlar Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde eylem yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Nisan 2021
  • 15:15

Avukatlar, 5 Nisan Avukatlar Günü vesilesiyle açıklama yaptı. 

Avukat Dayanışması, Avukat Hareketi, Avukatlar Sendikası, Çağdaş Avukatlar Grubu, ÇHD İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukukta Sol Tavır Derneği, Kartal Hukukçular Derneği, ÖHD İstanbul Şubesi, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar  Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde toplandı.

"Makbul avukat olmayacağız. Saldırılara karşı mesleğimizi savunuyoruz!" yazılı ozalitin açıldığı eylemde basın metnini ÇHD İstanbul Şube Sekreteri Avukat Ezgi Önalan okudu.

İşçi avukatlar ve işçi avukatların sömürüsü çoğaldı

Önalan konuşmasında "Mesleğin ezici çoğunluğunu oluşturan işçi avukatların maruz kaldığı sömürüyü katmerlemeye, serbest avukatlığı bitirerek tüm mesleği tekellerin ihtiyacına göre yeniden şekillendirmeye de yönelmektedir. Tekel niteliğindeki büyük hukuk bürolarının etkinliği her geçen gün daha fazla artarken birçok genç meslektaşımız düşük ücret ve uzun mesai saatleriyle bu bürolarda çalışmaya itilmekte; avukatlığın bütününe hakim olmayan, mesleği parça işler halinde icra eden tabiri yerindeyse hukuk teknikerleri yaratılmaktadır" ifadelerini kullandı.

“Avukatlara yönelik saldırı topluma yönelik saldırıdır”

Tutuklanan ve gözaltına alınan avukatlara yönelik saldırının aslında topluma yönelik bir sldırı olduğunu vergulayan Önalan “Ülkede ne maddi ne de usuli hukukun kırıntısına bile rastlamak mümkün değildir. İstisnai olarak yazılı hukuku uygulayan hakimler hakkında usulsüz soruşturma ve açığa almalarla yıldırma politikası izlenmekte, CB görevlileri tarafından twitter üzerinden HSK'ya soruşturma talimatı verilmekte, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu işlenmektedir. Toplumsal mücadelenin geliştiği her direniş alanına pervasızca saldırılmakta, karşı çıkan kim varsa saldırılardan nasibini almaktadır. Saray rejimi, Anayasa başta olmak üzere yürürlükteki yasaları tanımamakta, her gün yeni kararname ve hatta genelgelerle bir önceki yasayı hükümsüz kılarak, hukuk güvenliğini yok etmektedir. Bu sistemde sadece en temel insan hakları değil, devletin yasallığı ilkesi dahi yok sayılmaktadır" dedi.

Avukatlara yönelik saldırılara değinen Önalan geçen ay öldürülen “Av. Ersin Arslan'ın öfkesi hala içimizdedir” diyerek avukatların giderek kötüleşen çalışma koşullarına dikkat çekti.

İktidarın yandaş baro yaratma saldırısını hatırlatan Önalan avukatlar günü vesilesiye mücadelede kararlı olduklarını bir kez daha vurguladı.