İstanbul ve Ankara’da Avukatlar Günü eylemleri: “Neyi kutlayacağız!”

5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla ilerici, devrimci avukatlar 5 Nisan’ı kutlamadıklarına, kutlayacak bir şey olmadığına dikkat çekerek hukuksuz düzene karşı mücadeleyi büyütme vurgusu yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Nisan 2019
  • 19:54

Bugün 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Ankara ve İstanbul’da eylemler gerçekleştirildi. İlerici ve devrimci avukatlar, ülkede herhangi bir hukuk düzeni dahi olmadığına dikkat çekerek ‘kutlama değil mücadele’ vurgusu yaptı.

Savcı ve hakimleriyle iktidarın yargı oyununu reddediyoruz”

İstanbul’da Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi’nin çağrısıyla baronun önünde toplanan avukatlar, “Tehlike altındaki avukatlar olarak Avukatlar Günü’nü kutlamıyoruz” yazılı ozalit açtı. ÇHD İstanbul Şube Başkanı Av. Gökmen Yeşil tarafından okunan, “Avukatlar Günü’nü neden kutlayalım?” sorusuyla başlayan açıklamada, ilk olarak şu ifadelere yer verildi:

Avukatlar gününü bir kutlama günü olarak değil, bir mücadele ve dayanışma günü olarak kabul ediyoruz. Emekçilerin emeklerinin sömürüldüğü, güvencesiz ortamlarda çalıştırılarak iş cinayetlerinde katledildiği bu ülkede nasıl ki 1 Mayıs kutlanamıyor ve ancak direnen emekçilerin mücadele ve dayanışması bileniyorsa, avukatların durumu da böyledir.”

Devamında, ağır aksak bile olsa yürüyen bir “hukuk düzeni”, bozuk bir saat kadar bile işleyen bir “yargı” olmadığının altı çizilerek “Kutlamıyoruz; çünkü bu yargıya uyarlanan adliye bürokrasisinde savunma makamına ve savunmana yer yok” denildi. Bu nedenlerden dolayı avukatlar gününün kutlanmayacağı belirtilerek “İktidarın, hakim ve savcı denilen memurları ile birlikte oynadığı yargılama oyununa sessiz kalarak yardımcı olmayı reddediyoruz” dendi.

Tehlike altında kutlayacak bir şey bulamıyoruz”

Avukatları doğrudan hedef alan saldırılara ve avukatların karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti:

Bugün genç avukatlar büyük hukuk bürolarında asgari ücretin biraz fazlası bir ücretle çalışıyorlar. Üzerlerine GPS cihazı takılı halde ve güvenlik kameraları eşliğinde güya serbest avukatlık yapıyorlar.

Stajyer avukatlar, ilk altı aylık staj dönemindeki çalışma yasağından istifade eden patron avukatlar tarafından yok pahasına çalıştırılıyor ve sömürülüyorken seslerini çıkaramıyorlar.

Bağımsızlığı ve hak savunuculuğu ile gurur duyulan avukatlık mesleği avukatların yaşadığı ekonomik zorluklar sonucu bir ‘arabuluculuk’ ve ‘dava takipçiliği’ konumuna getirilmiş durumda.

Neredeyse her ilçede açılmış olan hukuk fakültelerinden mezun olan on binlerce hukukçunun iş ihtiyacına karşı mesleğin niteliğini korumak adına Avukatlık Sınavına bile hayır denilemeyen noktada, hangi günü kutlayabiliriz?!

Hapishanelerde gardiyan nezaretinde görüşme yapılması dayatılan, müvekkilleri ile görüşmeleri kayda alınan bir mesleğin mensupları, kuryelik, haber taşıma, talimat verme gibi bin türlü bahane ile hakarete uğrayan, hürriyeti tahdit edilen, tutuklanan ve tüm bu baskılar, gözaltılar, tutuklamalar ile 2019 yılında ve toplamda 3. kez 24 Ocak Tehlike Altındaki Avukatlar Günü ithaf edilen biz Türkiyeli avukatlar kutlayacak bir şey bulamıyoruz.”

Bizim işimiz mücadele etmektir”

Avukatlık mesleğini bu hale getiren, iktidara biat eden Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun da teşhir edildiği açıklamada avukatlar, “Bizim işimiz mücadele etmektir” diye haykırarak şu vurguları yaptı:

Bugün işimiz ‘meydana getireceği tehlikenin büyüklüğü’ gerekçe gösterilerek ağırlaştırılmış cezalar verilen 18 üye ve yöneticimizi ziyaret etmek ve onlara bir kez daha söz vermek olacaktır.

Bugün bizim işimiz kağıt üzerinde kaldırılmış olsa da fiilen devam ettirilen OHAL düzenini ortadan kaldırarak yerine hukuk güvenliğini tesis etmek olacaktır.

Bizim işimiz İşkence Merkezlerinde, karakollarda ve tüm kapatılma mekânlarında süren işkenceyi engellemek ve teşhir etmek olacaktır.

Bizim işimiz kendi kanunlarına dahi uymayan iktidarın tecrit işkencesine karşı bedenleriyle, açlıklarıyla direnen tutsakların sesi olmak olacaktır.

Bugün bizim işimiz iktidarın kaç yasayı çiğnediğini saymak değildir artık onların bu yasayı çiğnemelerine engel olmaktır.

Bizim işimiz hukuksuzlukların çetelesini tutmak değildir artık hukuksuzluğa engel olmaktır. Bunun da tek yolu örgütlülüğümüze sahip çıkmak ve tüm farklılıklarımıza rağmen ortak değerlerimiz etrafında birleşmektir.”

Savunma saldırı altındayken bu günü kutlamıyoruz”

Ankara’da da avukatlar Ankara Adliyesi B Kapısı önünde basın açıklaması gerçekleştirerek mücadele vurgusu yaptı. Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar’ın çağrısıyla yapılan eylemde, “Savunma saldırı altında, Avukatlar Günü’nü kutlamıyoruz” yazılı ozalit açıldı. Av. Murat Yılmaz tarafından okunan açıklamada, Avukatlar Günü’nü kutlamadıkları, bu günü ‘mücadele günü’ olarak gördükleri vurgulandı.

Açıklamanın ardından avukatlar, toplam yüzlerce gün hapis cezası alan tutuklu meslektaşlarıyla dayanışma amacıyla cezaevlerine kart gönderdi.