Özgür Gündem davası: Savcı karara itiraz etti

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, Özgür Gündem davasında verilen cezaları az bularak, yargılananlara iddianamedeki her suçlamadan ceza verilmesini isteyerek karara itiraz etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Nisan 2021
  • 18:54

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ana davasında İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin 15 Şubat’taki kararında verdiği cezalar İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı tarafından az bulundu. 

Davanın karar duruşmasında İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı, Sorumlu Yazı işleri Müdürü İnan Kızılkaya, Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya'ya “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” yaptıkları gerekçesiyle toplam 20 yıl 10 ay hapis cezası verilmişti. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı, iddianamedeki her suçlamadan ceza verilmesi gerektiğini belirtti ve beraat kararını, “usul ve yasaya aykırı” olduğunu iddia ederek karar itiraz etti.

İstinafa yapılan itirazda “Sanıklar hakkında yapılan yargılamada sanıklar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca bir çok soruşturma üzerinden açılan kamu davalarına konu iddianameler sanıkların beyanları atılı suçlara dair tespit tutanakları ve tüm dosya kapsamı göz önüne alındığında; Sanıklardan İnan Kızılkaya'nın işlemiş olduğu örgüt üyeliği yanı sıra hakkında karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilen terör örgütü propagandası yapma, suç işlemeye teşvik, suçu ve suçluyu övme, halkı kin düşmanlığa tahrik, terörle mücadelede görev alan kişileri hedef gösterme, terör örgütü yayınlarını basma ve yayınlama suçlarını da işlediği anlaşılmış olmasına rağmen hakkında yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırıdır” ifadelerine yer verildi. 

Bilir Kaya hakkında beraat kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğu belirtilen itirazın sonuç ve talep bölümünde “Usul ve yasaya aykırı hususları içermesi nedeniyle, yukarıda zikredilen kararın sanıklar aleyhine bozulması için istinaf yoluna gidilecektir” denildi.