Özgür Gündem’le dayanışma nöbeti başladı

Özgür Gündem’e yönelik artan baskı ve soruşturmalara karşı eş genel yayın yönetmenliği nöbeti başlatıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Mayıs 2016
  • 13:11

Son dönemde artan soruşturma ve baskılar nedeniyle çalışamaz duruma getirilmeye çalışılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla çok sayıda basın kuruluşu ve gazetecinin katılacağı eş genel yayın yönetmenliği nöbeti başlatıldı.

Bugün gazetenin Beyoğlu’ndaki binasında yapılan basın açıklamasıyla duyurulan dayanışma nöbetlerinin yaklaşık bir ay süreceği ifade edildi.

Basın toplantısında ilk sözü Özgür Gündem Genel Yayın Koordinatörü Ahmet Birsin aldı. Birsin, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde böyle bir kampanyayı başlattıklarını ifade ederek havuz medyası dışındaki tüm basının baskı altında olduğunu ifade etti.

9 ayda 137 soruşturma, 80 dava

Birsin, gazetecilere yönelik sözlü-fiziki saldırıların aralıksız devam ettiğini ifade ederek Özgür Gündem’e yönelik baskı, soruşturma ve dava süreçleri hakkında bilgi verdi. 2015 Temmuz’undan bu yana Özgür Gündem’e TMK kapsamında açılan 99 soruşturmanın 51’inin davaya dönüştüğünü, 301 ve 299/1 maddelerinden açılan 47 soruşturmanın ise 29’unun davaya dönüştüğünü belirtti. Gazetenin eş genel yayın yönetmenine verilen 1 yıl 3 ay ve yazıişleri müdürüne verilen 3 yıl 9 ay hapis cezasının Yargıtay’da olduğunu söyledi.

Bütün bu baskılara karşı gazetecilerin dayanışma için birer gün eş genel yayın yönetmenliği yapacağını, birçok gazeteci, siyasetçi ve aydının ise yazılarıyla desteklerini sunucaklarını ifade etti.

Ardından TGS Başkanı Uğur Güç basın özgürlüğü için dayanışma içinde olacaklarını ifade ederken Hasip Kaplan ise iktidarın işlediği insanlık suçları nedeniyle muhalif basından korktuğunu belirterek nöbete katılacağını ifade etti.

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Fehim Işık da baskılara karşı dayanışma içinde olacaklarını ifade etti.

İlk eş genel yayın yönetmenliğini yapacak olan Özgür Gazeteciler Cemiyeti Eşbaşkanları Hakkı Boltan ve Nevin Erdemir de basın özgürlüğü için dayanışmanın önemine dikat çektiler.

Konuşmaların ardından toplantı sonlandırılırken desteğe gelen gzeteciler de Özgür Gündem’in yayın toplanısına katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul