“OHAL değil, dayanışma yaşatır”

İzmir’de OHAL'e karşı eylem gerçekleştirildi ve “İktidar ömrünü uzatmak için dayanışmayı engellemekten vazgeçsin” denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 15 Şubat 2023
  • 08:00

İzmir’de deprem bölgelerinde ilan edilen OHAL kararının geri çekilmesi için açıklama yapıldı. Açıklamada “Bunca yıkımın sorumlusu olan iktidar ömrünü uzatma çabalarından vazgeçmeli” denildi.

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki eski Halkbank önünde EHP, EMEP, HDP, TİP, TÖP, HDK, Kaldıraç, İHD, ÇHD ve ÖHD’nin çağrısı ile düzenlenendiği açıklamada “OHAL yarattığınız yıkımı örtemez! Dayanışma yaşatır” pankartı açıldı.

Açıklamayı katılan kurumlar adına Deniz Uslu okudu ve şunları dedi:

“Yandaş medyasına ‘Yüzyılın felaketi’ gibi başlıklar attırarak kendi beceriksizliğinin üzerini örtmeye çalıştı. Halkın, belediyelerin, sivil kuruluşların yardımlarının önü kesildi, el konuldu. Bazılarının önündeki kurum isimlerinin değiştirildiğini iktidarın reklam aracı yapıldığını gördük. Tüm bunların üzerine iktidar, 10 ilde 3 ay boyunca OHAL ilan ederek, halkına ne kadar yabancılaştığını ve tepkisinden korktuğunu gösterdi. Can kurtarmada, deprem için toplanan vergileri halkına layıkıyla ulaştırmada, devletin tüm imkanlarını halk için seferber etmede olağan davranamayan ve asgari gerekleri bile yerine getirmeyen hükümet, ilan ettiği OHAL ile baskı ve sindirme politikasında yine ‘Olağanüstü’ bir refleks göstermiştir.”

OHAL ilanının sadece 10 ilin değil tüm ülkenin OHAL iklimine çekilmesi ve depremin de bir lütuf bilinip seçimlere OHAL uygulaması ile gidilmesi demek olduğunu söylendi. İzmir’e de deprem sonrası göçün yoğun bir şekilde yaşanacağına dikkat çekilen açıklamada göçmenlerin haklarının gözetilmesi vurgulandı.

Eğitimin uzaktan devam edilmesi kararının da kabul edilemez olduğu belirtilerek esas olarak rant politikalarının yıkıma sebep olduğu vurgulandı. Açıklamada son olarak, OHAL kararının geri çekilmesi, eğitimin zamanında ve yüz yüze olması, seçimlerin ertelenmemesi ve tüm sorumluların yargılanması talep edildi.

***

Eylem boyunca “OHAL değil dayanışma yaşatır”, “Deprem değil sermaye öldürür”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir