Ogün Samast’ın tahliyesine tepkiler

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliye edilmesine demokratik kitle örgütleri tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Kasım 2023
  • 09:30

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın tahliye edilmesine demokratik kitle örgütleri tepki gösterdi.

HEDEP, Dink'in öldürülmesinin tüm yönleriyle araştırılması amacıyla verdiği önergenin diğer önergelerin önüne alınarak Meclis'te görüşülmesini istedi. Önerge AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Hrant’ın Arkadaşları yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Hrant Dink cinayeti halen aydınlatılmamış, sorumluları açığa çıkartılmamışken; birçok dostumuz, hak savunucuları, gazeteciler, siyasetçiler haksız ve hukuksuz bir şekilde cezaevlerinde tutuluyorken, Hrant Dink’in katili Ogün Samast tahliye edildi.

Biliyorduk, dile getiriyorduk ama bu son gelişmeyle tescillendi: Adalet yok! Vicdan yok! Hakkaniyet yok!

Gözümüzün içine baka baka ‘öldür’ diyenleri, bir bebekten katil yaratan bu karanlığı güçlendiriyorlar!

Peşini bırakmayacağız, unutmayacağız, ‘katilleri koruyan cinayete ortaktır’ demeye devam edeceğiz.”

Çağdaş Hukukçular Derneği yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Üyelerimiz Av. Didem Baydar Ünsal ve Av. Aycan Çiçek de dahil olmak üzere siyasi tutsakların ve yüzlerce ağır hasta tutsağın tahliyesi cezaevi gözlem kurulu kararları ile ‘iyi niyetli olmadıkların’dan bahisle engelleniyor.

Genel Başkanımız Selçuk Kozağaçlı, HDP’li siyasetçi Gültan Kışanak gibi azami tutukluluk süreleri dolmuş olmasına rağmen tahliye edilmeyen yüzlerce siyasi tutsak var.

Meslektaşımız Can Atalay gibi, Anayasa Mahkemesi kararları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına rağmen tahliye edilmeyen siyasi tutsaklar var.

Hukuk muhaliflere karşı sopa olarak sallandırılırken katiller için ödül olarak kullanılıyor: Hrant Dink’in katili Ogün Samast tüm infaz indirimlerinden yararlandırılarak ‘iyi halli’ olduğu gerekçesi ile tahliye edildi!

Katillere yol açan bu düzeniniz değişecek! Tüm siyasi tutsaklar özgür kalana dek mücadelemiz devam edecek!”

Ankara İşçi Meclisi yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Gazeteciler hapiste,

Hakkında bırakılmalı kararı çıkan milletvekili hapiste,

Yüzlerce siyasi tutuklu hapiste,

Soma davası avukatları hapiste, Hrant Dink’in katili Ogün Samast ‘iyi hal’ gerekçesiyle serbest bırakıldı. Sermayenin devleti mafyanın, katilin, tecavüzcünün yanında”

Özgürlük için Hukukçular Derneği yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Hrant Dink’in katili Ogün Samast ‘iyi hal’ gerekçesiyle tahliye edildi. Yasaları, katilleri serbest bırakmak için kullanan iktidar, gözlem kurulları ile tahliyeleri engellerken, azami tutukluluk süresi dolmuş olan Gültan Kışanak’ın tahliyesine, AYM kararlarına uyulmasına engel oluyor!”

Gazeteci Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın tahliyesini protesto etmek için Bakırköy'de bir araya gelen Hrant'ın Komşuları "İnsanca, eşit ve özgürce yaşayacağımız bir Türkiye’yi kurana dek bu dava bitmeyecek" açıklamasını yaptı.

EMEP ve SOL Parti Hrant Dink’in vurulduğu yerde basın açıklaması gerçekleştirdi.