Öğrencilerin eğitimle imtihanı

Yüz yüze eğitim sürecinde yaşanan sorunların çözülmemesine öğrenciler ve velileri tepki gösteriyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 18 Eylül 2021
  • 11:25

Bir üniversite öğrencisi olarak eğitim hayatımı sürdürmekte maddi açıdan çok zorlanıyorum. Otobüs bileti, yurt parası, yeme-içme vb. ihtiyaçları sadece ailemin katkılarıyla karşılayamıyorum. Pandemide ise her şey pahalılaştı. Üniversite okuduğum şehirden eve dönmek bile krize döndü çünkü salgında otobüs biletleri katlandı. 

Online eğitim süreci de benim için çok sıkıntılı geçti. Bilgisayarım, internetim yoktu. Bu ihtiyaçları karşılayabilmek yani eğitim hayatımı sürdürebilmek için çalışmak zorunda kaldım. İş hayatı ise ders çalışmama bir engel teşkil etti, dönemim uzadı.

Şimdi üniversiteler açılıyor ve daha baştan pek çok sorunla karşılaşıyoruz. Şimdiden ev fiyatları yükseldi. Salgının seyri yüksek, üniversitelerin ne zamana kadar açık olacağı belirsiz. Bu belirsizlikte barınma bizler için ciddi bir sorun. Devlet yurdu çıkmıyor, özel yurtlara güç yetmiyor, ev tutmak bile bir lüks. Bir üniversite öğrencisi olarak bugünümden, geleceğimden kaygılıyım.

Kırklareli Üniversitesi'nden bir öğrenci

Liseler açıldı fakat okulda öğrenciler arası mesafe kuralları işlemiyor. Öğle teneffüslerinde, kantinlerde iç içeyiz. Özellikle kantin hınca hınç dolu oluyor. Kalabalığa girmemek gibi bir seçenek yok. Aşılı olmayan en geniş kesimin gençler olduğunu düşündüğümüzde bu bir sorun. Ben her liselinin aşı olmasını isterdim.

Kurtköy Anadolu Lisesi'nden bir liseli

Okulları önlemler almadan açtılar. Okul giriş/çıkışları çok kalabalık. Sanki Türkiye pandemiyi hiç yaşamamış farklı gerekçelerle okullar kapanmış da şimdi normal şartlarda açılmış gibi. Farklı olan tek şey öğrencilerin ve velilerin bir kısmının maske takıyor olması. Örneğin okullarda öğrencileri sabahçı/ öğlenci diye ayırmak bile bir önlemdi, yapılabilirdi fakat bunu bile göremiyoruz.

Gördüğümüz ise velilerden para istemeye devam edilmesidir. Öğrencilerden kayıt parası toplamak artık okulların bir rutini olmuş durumda. Ben okula yeni başlayan öğrencim için 250 TL vermek zorunda kaldım. Bir veli olarak okulun şartlarından memnun değilim.

Seyit Burhan Toprak İlkokulu'ndan bir öğrenci velisi

Çocuklarımızın maske, dezenfektan, peçete vb. hijyen ihtiyaçlarını veliler olarak biz karşılıyoruz. Bu malzemeleri çantalarına dolduruyoruz. Buna rağmen 8. sınıfa giden öğrencim için 100 TL aidat istediler. Okulda hijyen kuralları adına ne yapılıyor emin değilim. Biz veliler olarak zaten salgından beri okullara giremiyor, okulun şartlarını haliyle göremiyoruz. Önlem sadece velilerin okul bahçesine alınmaması olarak yansıyor bize. Devletin salgına dair okullarda tedbir açıklamalarına bir güven duymuyorum.

Faruk Demirbağ Ortaokulu'ndan bir öğrenci velisi

6. sınıf öğrencisiyim. Sınıfta 48 kişi iç içe eğitim görüyoruz, ayrıca pencereler sorunlu, tam açılmıyor. Okul mevcudumuz da bir hayli kalabalık. Okul bahçemiz oldukça küçük. Tuvaletler öğrencilere yetmiyor. Ayrıca tuvalette musluklar arızalı, peçete yok. Kantinimiz de çok küçük, üstelik çok pahalı. Okul kantinimiz zaten mimliydi, daha önceki yıllarda zehirlenen arkadaşlarımız olmuştu. Bir de okulumuz bundan önceki yıllarda gerçekleşen deprem nedeniyle hasar görmüştü, merdivenleri çatlamıştı. Göstermelik işlerin dışında depreme karşı da ciddi bir önlem alınmamış, okulun fiziki koşulları düzeltilmemişti. Salgın karşısında da doğru dürüst bir önlem göremiyoruz. Dezenfektanlar bile sınırlı, sabah bir kere koyuyorlar fakat geri doldurmuyorlar.

Beden dersi için aynı soyunma kabinini üç kişi kullanmak zorunda kalıyoruz ve dip dibeyiz. Okulumuzda önlemin adı var kendi yok. 

Ergenekon Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi

43 kişi kapalı bir ortamda ders işliyor. Söylenildiği gibi maske verilmiyor. Veliler olarak öğrencilerin maske-kolonya vb. ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Şimdiden sınıflarda hastalanan öğrenciler çıkmaya başladı. Eğitimin açılmasını istiyoruz fakat önlem alınmadan değil.

Ergenekon Ortaokulu 5. sınıf öğrenci velisi

İlkokula giden çocuğum sağlıksız koşullarda eğitim görüyor. Örneğin tuvaletler pis ama buna çözüm bulmak yerine veli toplantısında diyorlar ki çocuklarınıza söyleyin tuvalete girmesin. Personel yetersiz ve bu konuda da herhangi bir adım yok.

Kantin ise ayrı bir sorun. Okul tüm gün. Evden yanına yemek koysak da yine de kantine uğramasını engelleyemiyoruz. Mutlaka bir şeyler almak istiyor. Sağlıksız olması bir yana fiyatlar el yakıyor.

Çayırova'dan bir öğrenci velisi