Newroz deklarasyonu açıklandı

Diyarbakır’da Kürdistani İttifak Çalışması Newroz deklarasyonunu açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Mart 2021
  • 13:55

Newroz deklarasyonu Diyarbakır’da açıklandı. Kürdistani İttifak 2021 Newroz’u planlamasına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. Kürdistani İttifak Çalışması bileşenleri, toplantı arasında Newroz deklarasyonunu açıkladı. Deklarasyonun Kürtçesini PİA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Türkçesini ise DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz okudu. 

"Kürt ulusunun Newroz Bayramı kutlu olsun!" başlığıyla açıklanan Newroz deklarasyonunda Newroz’un tarihine ilişkin bilgilendirme yapılarak “Kawa'nın ateşinin kıvılcımları bölgenin çölleri ve dağlarına yayılmış, Kawa'nın ateşinin şavkı dağları uyandırmış ve aydınlatmıştır. Bu ateşin aydınlığı ve kıvılcımları, Dehaq'ın zulmünden kaçmış ve göç etmiş insanları Kawa'nın ateşi etrafında birleştirmiş ve Newroz bayramını yaratmıştır. Ateşin çevresinde dans etmiş, halaylar çekmiş ve o günden bugüne o ateş özgürlüğün bayramı ve günü olmuştur. Newroz bayramı Kürt halkına ve bölge halkına bir armağandır” denildi. 

“Bizler 2021 Newroz'unu tarihi bir safhada bir çok zorluk ve engellerle karşılıyoruz” denilen açıklamada Kürt halkına dönük baskı ve zorbalığa değinilerek şunlar vurgulandı:

“Hem Newroz ruhuyla bütünleşmiş özgürlük isteğini hem de Kürt halkının mücadele ve büyük bedellerle elde ettiği kazanımlarını yok etmek istiyorlar.  Sayın Öcalan başta olmak üzere tüm siyasi tutsaklar üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit , Kürt halkı ve Kürt dili üzerindeki baskılar, Kürt varlığı ve iradesine yönelik saldırılar bugün en üst seviyeye ulaşmıştır. Tüm bunlar Kürt halkının inkarının göstergesidir.”

“Haksızlık, hukuksuzluk kaderimiz değildir. Dehaq'ın zulmü ve baskısı, Kawa'nın balyozu ile paramparça edilmiştir” denilen açıklama da “Ama bizler kararlı bir şekilde ve örgütlenerek bu saldırılar karşısında kendimizi güçlü kılmalıyız” denilerek direnme kararlılığı vurgulandı.

“Ulusal birlik özgürlük mücadelesi” vurgusu yapılan açıklama da “2021 Newroz’unu bizler 'Newroz ateşiyle direneceğiz, başaracağız' sloganıyla kutluyoruz. Newroz kardeşlik bayramı, barışın süsü, birlikteliğin inancı, baharın selamı ve özgürlüğün müjdecisidir. Newroz tüm Kürt halkına ve Kürdistanlılara kutlu olsun. Newroz tüm bölge halklarına kutlu olsun” denildi.

Kürdistani İttifak Çalışması içerisinde şu kurumlar ve siyasi partiler yer alıyor:

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürt Demokratlar Platformu (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ve Azadî Partisi.