Milas’ta kömür madenine karşı nöbet

Muğla’da Akbelen ormanına açılmak istenen kömür madenine karşı İkizköylüler eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Nisan 2021
  • 22:52

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy bölgesinde kurulması planlanan kömür madeni için ağaçlar kesilmek isteniyor. Madenin kurulmasına karşı çıkan İkizköylüler yaşam nöbetine başladı.

Sokağa çıkma yasağını fırsat bilinerek Akbelen ormanında ağaçların katledilmesine ve şantiye kurulmasına izin vermeyen İkizköylüler, ağaç kesimine karşı yaşam nöbetine başladı.

“Termik santral verimi düşürdü”

Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’ya konuşan köylüler termik santralin verimi düşürdüğünü, ne zaman madene ses çıkarılsa köyün suyunun kesildiğini anlattı.

Ağaçların kesimiyle halihazırda azalan arıcılığın biteceğini söyleyen 73 yaşındaki Hasan Yorulmaz termik santralden önceki doğayı ve topraktan aldıkları verimi özlüyor.

24 dönümlük arazide çiftçilik yaptığını söyleyen Yorulmaz şunları ifade etti:

“Yıllardır buraya emek veriyorum. Termik santral kurulmadan önce incirlerimiz daha kaliteliydi, kurutma yapabiliyorduk. Termik santralin etrafa saçtığı küller ürünlerimizi etkiliyor. Zeytin ağaçlarından da eskisi kadar verim alamıyoruz. 50 yıldır bu toprağa, ağaca ilgim kesilmedi. Ama nereye kadar böyle gidecek? Ormanımızı yok etmesinler.”

“Ne zaman madene ses çıkarılsa köydeki sular kesiliyor”

İkizköylü Nejla Işık ağaç işçilerinin köylerinden geçtiğini görünce sabaha kadar uyuyamadığını belirtiyor. Çocuklarını da yanına alarak Akbelen ormanına nöbete gittiğini söyleyen Işık, yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“3-4 traktör ve 1 kamyon dolusu eşya ile ormana geldiler. Kalabalık bir işçi grubu vardı. Orman Müdürlüğü adına kesim yapacaklarını söylediler ancak gerekli evrakları gösteremediler. Orman şefinin geleceğini söylediler. Ancak gelen giden olmadı.  Burada 7 yaşında çocuktan 90 yaşındaki amcaya, teyzeye kadar insanlar bekliyor. Sonrasında da kaçarcasına ayrıldılar ormandan.”

Ne zaman madene karşı seslerini çıkarsalar köydeki suların kesildiğine dikkat çeken Işık, su kesintilerin iki haftaya kadar çıktığını vurguluyor.

Geçim kaynaklarının ellerinden alınmaya çalıştığını söyleyen Işık, ağaç kesimine kesinlikle müsaade etmeyeceklerini sözlerine ekliyor.