Kayseri Develi’de maden işçileri Şubat ayı içinde fiili grev silahını kullanmış, maden patronunun tehditlerine rağmen topyekun direniş yolunu seçmişlerdi. Direniş karşısında maden patronu geri adım atarak işçilerin taleplerini kabul ettiğini, sendika tercihlerine karışmayacağı sözü vermişti.
Bu sözler üzerine Kayseri’nin Develi ilçesinde faaliyet gösteren altın madeninin taşeron firması Çiftay İnşaat bünyesinde çalışan 1000 işçi eyleme ara vermişti.
Eyleme ara veren işçiler yapılan anlaşmaya uyması için Nisan başına kadar beklediler. Ancak maden patronu işçilerin taleplerini yerine getirme sözünü tutmadı. İşçilerin ekonomik ve sosyal haklarında iyileştirme yapma, sendikal örgütlenmeye zorluk çıkarmama sözleri yerine getirilmezken işçiler tekrar fiili-meşru mücadeleyle haklarını arama yolunu seçti.
Ekonomik, sosyal ve sendikal haklarını almak için fiili greve çıkan işçiler, tüm baskılara rağmen iş bırakma eylemlerini 4 gündür sürüyor.
Maden işletmesinde eylemlerini sürdürerek görüşmelerden çıkacak olumlu haberi bekleyen işçiler Develi kent meydanında basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçileri temsilen açıklamalarda bulunan Durmuş Ali Yeşiltepe, “Çiftay İnşaat’ın bize vermiş olduğu bir söz vardı. Sendikal haklarımızı alabilmek için görüşmeler yapmıştık. Madende bu yönde de üye çalışmaları yapmıştık. Ancak Çiftay firmasının sendikal faaliyet konusunda mahkemelik olması ve davanın devam etmesi bizim haklarımızı almamızı engelliyor” dedi.
“Sendika bizi yarı yolda bıraktı, kendi göbeğimizi kendimiz kestik”
Çiftay’ın davadan çekilmemesine değinerek Türk-İş’e bağlı Maden-İş sendikasının yönetiminin maden patronuna verdiği desteği ifade eden Yeşiltepe, “Bize söz veren patron sözünü tutmadı. Sendika bizi yarı yolda bıraktı” dedi. Kendi göbeklerini kendi başlarına kestiklerini ve topluca iş bıraktıklarını belirten Yeşiltepe şu vurguyu yaptı:
“Haklarımızı alabilme konusunda patron bize sıkıntı yaşatıyor. Firma yetkilileri ile 4 gündür görüşme halindeyiz bugünde görüştük ve haber bekliyoruz. Bu görüşmeler işçiler ve işçi temsilcileri arasında sürdürülüyor. Bizler evimizde sıcak yatağımızda yatmak yerine burada hakkımızı alabilme konusunda büyük mücadele veriyoruz.”
Eyleme destek veren Develi Kamyoncular Kooperatifi Başkanı Mehmet Demirci de “Sonuna kadar işçi kardeşlerimizin arkasındayız ve destekçileri olacağız” mesajı verdi.
“Maden-İş yönetimi işçinin değil patronun arkasında”
Maden işçileri temsilcisi Mehmet Ali Yeşiltepe ile görüşen DİSK Dev Yapı-İş Kayseri Bölge Temsilcisi Haydar Baran da eyleme destek verdiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Maden işçileri kölelik koşullarında, insanca yaşamaya yetmeyen ücret karşılığında çalışan işçiler haklarını almak için kararlı bir duruş sergiliyorlar. İşçinin gücü birliğinden gelir. Maden işçileri, hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için inancını kuşandılar. Şubat ayı içinde harekete geçtiler. Maden patronu geri adım attı ancak verdiği sözleri tutmadı. Türk-İş’e bağlı Maden-İş yönetimi işçilerin arkasında durmak konusunda iddialı açıklamalarda bulunmuştu. Gelinen noktada tek yaptığı şey patronun arkasında durmak oldu. Haklı olarak maden işçileri Maden-İş’ten istifa ettiler. Patronun sözünden çıkmayan sendika istemediklerini gösterdiler. İşçinin gücü birliğinden gelir! Birlik içinde iş bırakma eylemini sürdüren maden işçileri mutlaka kazanacaklar.”
İşçilerin topyekûn iş bırakma eylemine katılmaları, Develi'de ve köylerinde eyleme verilen desteği de gün geçtikçe daha fazla arttırıyor. İş bırakma eylemini sürdüren işçilerin, moral açıdan da son derece güçlü oldukları göze çarpıyor.
Kızıl Bayrak / Kayseri