Basın meslek örgütleri, 3 Temmuz’da Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce Mezopotamya Ajansı (MA) ve JinNewsmuhabirlerine verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezasını Diyarbakır ve İstanbul’da yapılan eylemlerle protesto etti.
Diyarbakır’da MKG, DFG ve DİSK Basın-İş, DFG binası önünde eylem yaptı.
Basın açıklamasının Kürtçesini MKG Başkanı Rosa Metina, Türkçesini ise DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu okudu.
Müftüoğlu, gazetecilere yönelik baskı, gözaltı ve yargı tacizinin devam ettiğine dikkat çekerek, özellikle de Kürt gazetecilerin iktidar tarafından yargı kıskacına alınarak, çalışamaz hale getirilmek istendiğini söyledi. Son iki yıldır sistematik olarak yapılan operasyonlarda özgür basın çalışanlarının kurumlarına ve evlerine baskınlar yapıldığını, ekipmanlarına el konulduğunu ve gözaltına alınarak, tutuklandıklarını hatırlatan Müftüoğlu, 8 Haziran 2022’den bu yana en az 34 gazetecinin mesleki faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınarak, tutuklandığını aktardı.
Ankara’da yargılanan gazetecilere mesleki faaliyetlerinden kaynaklı ağır cezalar verildiğini sözlerine ekleyen Müftüoğlu, “İktidar bir kez daha yargı eliyle gazetecileri susturmaya çalıştığını gösterdi” dedi.
“30 yılı aşkın süredir bombalamalara, katletme ve tutuklamalara karşı gerçeği yazmaktan bir an olsun vazgeçmeyen Kürt gazeteciler olarak bu karar karşısında da geri adım atmadık, atmayacağız. Gerçekleri her koşulda yazmaya devam edeceğiz” diyerek, kararlılık mesajı veren Müftüoğlu, tüm basın meslek örgütlerine, gazeteciliği kriminalize eden bu yargı kararlarına karşı duruş sergilemeye çağırdı.
TGS Amed Temsilcisi Mahmut Oral da Kürt gazetecilerle dayanışma içerisinde olduklarını belirtti.
“Gazeteciliği savunacağız!”
İstanbul’da Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın - İş) ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ortak eylem yaptı. Şişhane Meydanı’nda yapılan eylemde “Gazeteciliği savunacağız!” yazılı pankart taşındı.
Basın kurumları adına ortak açıklamayı yapan MLSA Dava İzleme Koordinatörü Semra Pelek, Türkiye’de gazetecilere yönelik baskı ve tutuklamaların sistematik bir hale dönüştüğünü belirtti, söz konusu baskıların gelinen aşamada ülkenin “normali” haline geldiğine dikkati çekti.
MA ve JİNNEWS muhabirlerine verilen hapis cezalarının bunun son örneği olduğuna işaret eden Pelek, “Gazetecilikte haber üretim sürecinin tümü, haber kaynaklarıyla yapılan görüşmeler ve haberin konusu ‘örgüt suçu’ kapsamına alınarak mesleğin kendisi suç sayılamaz” dedi.
Gazetecilere yönelik baskı politikalarında ölçütün iktidarın hoşnutluğu üzerinden belirlendiğinin altını çizen Pelek, “Oysa gazetecilerin görevlerinin başında iktidarın uygulamalarını kamu adına denetlemek, toplumu bilgilendirmek bulunmaktadır” dedi.
Pelek’in ardından haklarında ceza verilen 8 gazeteci arasında bulunan MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever ve TGS Başkanı Gökhan Durmuş konuşma yaptı. Eylem sloganlarla sona erdi.