Mersin’de emekli örgütlerinin ortak çağrısıyla gerçekleştirilen eylemde sefalet zammına tepki gösterildi.
24 Ocak Çarşamba günü Özgür Çocuk Parkı’nda toplanan emekliler yürüyüş yaptılar. Eylem programı 2021 Tüm Emekliler Sendikası Yürütme Kurulu üyesi Atilla Bal’ın Nazım Hikmet Ran’dan okuduğu şiirlerle başladı.
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu dönem sözcüsü Kemal Gürsoy sürece ilişkin bir konuşma yaptı, ardından EYT Mersin Şube başkanı Murat Sürücü ve TÜED Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak yapılan zammı kabul etmediklerini açıklayan konuşmalar yaptılar. Son dönemin en coşkulu ve görsel olarak iyi olan eylemine KESK platformunda yer alan sendikaların başkanları, CHP il ve ilçe başkanları, EMEP il başkanı, Halkevleri Başkanı, TİP İl Başkanı da katıldı.
TUED Mersin Şubesi, EYT Mersin Şube ve 2021 Tüm Emekliler Sendikası’nın ortak açıklamasını 2021 Tüm Emekliler Sendikası Şubesi Başkanı Hüseyin Kurt okudu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yaptığı son açıklamada işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine uygulanacak 42.57'lik zam oranını memurlarda olduğu gibi 49.25'e çıkardıklarını duyurduğunu hatırlatan Kurt şu şekilde devam etti:
“Bu mütevazi artış, yurdun her köşesinde yağmur soğuk demeden alanları terk etmeyen emeklilerimizin sayesindedir. Ama emeklilerin büyük çoğunluğu hâlâ en düşük aylık on bin TL almaya devam edecek. Emeklilerin insanca yaşamasını sağlayacak köklü çözümlere ulaşana kadar birleşik mücadelemiz devam edecek.”
“Emekliye tuzak”
İktidarın “Emekli yılı” ilanına tepki gösteren Kurt “Bu olsa olsa emeklinin ölüm yılı olabilir” dedi. Kurt iktidarın emekli maaşları üzerinde oynadığı oyunu şu ifadelerle anlattı:
“Daha önce memur emeklilerinin aylıklarını çalışan memur maaşlarından kopararak emeklilerin bu kesimine ağır darbe indirmişlerdi. Şimdi de işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin aylıklarına zammı memur emeklilerinin aylıklarına yapılan zamdan düşük belirleyerek bu kesime de darbe vurdular. Yani memur emeklilerine yüzde 49,25 zam, işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine 42,57 zam uyguladılar. Yoksulluğu daha da yaygınlaştırdılar ve derinleştirdiler.
Emekliler, bırakın insanca yaşamayı, artık günlük geçimlerini sağlamakta zorlanıyorlar, düpedüz hayatta kalma mücadelesi veriyorlar. Memur emeklileri ile işçi, esnaf ve çiftçi emeklileri arasında ayrımı körükleyerek sınıf kardeşlerini birbirlerine karşı kışkırtmayı marifet sayan iktidar hızlı yoksullaştırma politikasında sınır tanımıyor. Buna rağmen kendilerine teşekkür etmemizi bekliyor.”
İktidara seslenen Kurt yükselen ihracat rakamlarını ve uzay programlarına harcananları hatırlattı ve “Peki ülkemiz zenginleşirken emeklinin geliri niçin sürekli düşüyor?” diye sordu.
“En düşük emekli maaşı 23.802 TL’e yükseltilmeli”
Emeklilerin ancak birleşerek kazanabileceğine dikkat çeken Kurt son olarak talepleri şu şekilde sıraladı:
“-En düşük emekli maaşı 23.802 TL ye yükseltilmelidir. Tüm emekli aylıklarına derhal ve seyyanen ek zam yapılmalıdır.
-Konutsuz emeklilere, gelirlerine uygun ödemeli sosyal konutlar yapılsın. Depreme dayanıksız konutlar uygun ödemeli krediyle sağlamlaştırılsın.
-Anayasanın “Sendika Kurma Hakkı” ve “Toplu Sözleşme Hakkı” ile ilgili 51. ve 53. Maddelerine “Emekliler” veya Uluslararası Sözleşmelerde yer alan “Herkes” ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvenceye kavuşturulsun.
-Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılsın.
-Tüm emekli maaşları “asgari değil, insanca yaşam” ilkesine göre hükümet ve emekli sendikası arasında yapılacak toplu sözleşme yoluyla belirlensin.
-Aylık bağlama oranı (ABO) eskiden olduğu gibi yüzde 70 olsun.
-Yıllardır savsaklanan İntibak Yasası derhal çıkarılsın.
-İşçi, Memur ve Bağ- Kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin."