Emeklilerden iki kentte eylem

İnsanca bir yaşam istediklerini belirten emekliler Ankara ve Antalya’da basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Ocak 2024
  • 18:00

İnsanca bir yaşam istediklerini belirten emekliler Ankara ve Antalya’da basın açıklaması yaptı.

Tüm Emeklilerin Sendikası, emekli maaşlarına yapılan zamlar ve yaşam koşullarına ilişkin Ankara Kızılay’da bulunan Sakarya Caddesi’nde basın açıklaması düzenledi. Eylemde basın metnini Tüm Emekliler Sendikası Yürütmeden Sorumlu Ünver Ünal okudu.

Emekli maaşlarına 2023 yılı için en az yüzde 96’lık artışa ilave olarak, 2024 yılı ilk 6 ayı için öngörülen enflasyon artışının eklenmesi gerektiğini belirten Ünal, “İktidara seslenmek istiyoruz; gerçek enflasyon, emeklinin yaşadığı, çalışanlarımızın yaşadığı, asgari ücretlilerin yaşadığı, gençlerimizin yaşadığı, kadınlarımızın yaşadığı hayat pahalılığıdır” dedi.

Ünal, yaşanan hayat pahalılığının giderilmesi ve insanca bir yaşam istediklerini sözlerine ekleyerek şunları belirtti: 

“Düşük maaşların sebebi AKP iktidarının 2008’de kanunlaştırdığı sözde ‘Sosyal Güvenlik Reformu’dur. Bugün bu uygulama iflas etmiştir. İflas etmiş bu uygulamaya derhal son verilmelidir. Emeklilere maaş bağlama oranı dul ve yetimleri de kapsayacak biçimde değiştirilmeli ve taban maaş uygulaması güncellenmelidir. Buna göre yıllarını çalışma hayatına vermiş, değer üretmiş, emekli hakkını almış ve emekli olmuş her bireyin taban maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Yani 30-40 yıl çalışmış, değer üretmiş ve primlerini peşin ödemiş, türlü zorluklara göğüs germiş bir emeklinin alacağı maaş, henüz işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Bugün için bu miktar 32 bin lira civarındadır. Memurlara verilen 8 bin 77 lira yeni artışıyla birlikte bütün emeklilere de verilmelidir. 7500 lira maaş alan emekli arkadaşlarımızın hemen hemen tamamının kök maaşı çok daha düşüktür. Sakın ola ki kök maaş üzerinden maaş artışlarını düşünmeyin. O durumda yeni bir 2023 Temmuz sendromu yaşanır. Yani 6 milyon emekli yine sıfır zam ile karşılaşır ki bu emeklileri diri diri mezara gömmek olur. Tüm Emeklilerin Sendikası olarak, taleplerimiz gerçekleşene kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

“TÜİK yine şaşırtmadı”

Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şubesi ise Attalos Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. TÜİK’in açıkladığı Aralık ayı enflasyon rakamlarına tepki gösteren emekliler, rakamların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Açıklamada konuşan Tüm Emeklilerin Sendikası Antalya Şubesi Başkanı Bilge Toroğlu “Yine TÜİK şaşırtmadı. Açıkladığı Aralık ayı enflasyonu ve 2023 yılı için açıkladığı yıllık enflasyon gerçeği yansıtmıyor. Daha doğrusu yaşamımızda karşılığı yoktur. Artık TÜİK’in bizim nezdimizde güvenirliği yoktur” dedi.