“İkramiye dediğiniz cep harçlığıdır!”

Emekli örgütleri Mersin’de yaptığı eylemde AKP şefi Erdoğan’ın emekli ikramiyeleri ile ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Şubat 2024
  • 09:30

EYT, TÜED ve 2021 Tüm Emekli Sen Mersin Şubeleri 21 Şubat’ta Akdeniz İlçesi İstiklal Caddesi’nde ortak basın açıklaması yaptılar. Eyleme katılan KESK Şubeler Platformu dönem sözcüsü Kemal Göçmen, emeklilere desteklerini belirten bir konuşma yaptı.

Daha sonra emeklilerin skeç grubu sorunlarını yaratıcı diyaloglarla seslendirdiler.

2021 Tüm Emekli Sen Mersin Şubesi Başkanı Hüseyin Kurt'un okuduğu ortak açıklamada Tayyip Erdoğan’ın emekli ikramiyelerine ilişkin açıklaması hatırlatıldı. Basın açıklamasında şunlar ifade edildi:

“2002 yılı aralık ayında asgari ücret 184 TL, en düşük emekli aylığı bunun yüzde 40 fazlası 257 TL'ydi. Bugünkü 17002 TL asgari ücretin yüzde 40 fazlası 23802 TL eder. Bu hesaba göre 10 bin lira olarak yoksulluğa mahkum ettiğiniz milyonlarca emekli, her ay sofrasından eksiltip tefecilere ve tekellere aktardığınız haklarının hesabını iktidardan sorar. İktidar önce emeklinin maaşının yarıdan fazlasını yok ediyor, sonra lütfedip yılda 2 defa bin lira artış yapıyor. Bu gülünç sadaka artışınızı reddediyoruz. Onu da yandaşlarınıza aktarın, biraz daha semirsinler.”

İliç katliamına da tepki gösterilen açıklamada son olarak talepler şu şekilde sıralandı:

“-Tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarına açlık-yoksulluk sınırı rakamları ve gerçek enflasyon oranına göre, Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen ek zam yapılsın.

-İntibak Yasası derhal çıkarılsın. Aylık Bağlama Oranı yeniden yüzde 70’e yükseltilsin.

-8 Eylül 1999 tarih ve 4447 sayılı kanunla emeklilik hakları gasbedilen, 3 Mart 2023 tarih ve 7438 sayılı kanuna rağmen emekli olamayan EYT’li emekçilerin yaşadığı mağduriyetlerin tamamen ortadan kaldırılması için, eksik bırakılan tüm hakları kapsayacak şekilde EYT Kanunu yeniden düzenlensin.

-Emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısı düşürülsün. Ağır işlerde çalışanlara yıpranma payı ve erken emeklilik hakkı tanınsın.

-Emekli maaşlarının TÜİK’in açıkladığı sahte enflasyon oranlarına göre hükûmet tarafından tek yanlı olarak belirlenmesi uygulamasına derhal son verilsin. Emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarının toplu sözleşme yoluyla belirlenmesi için, “Emekli Sendikaları Kanunu” çıkarılsın.

-Tüm emeklilerle dul ve yetim aylığı alanlara yılda dört defa asgari ücret tutarında ikramiye ödensin. İkramiye ödemelerinde, çalışan emekli, çalışmayan emekli, özel sandık emeklisi şeklindeki ayrımcı, adaletsiz ve haksız uygulamaya kesinlikle son verilsin.

-Herkes için eşit, nitelikli, parasız ve ulaşılabilir sağlık hizmeti ilkesine göre, emekli maaşlarından yapılan tüm sağlık kesintileri iptal edilsin.

-Emekli yurttaşlara hak ettikleri saygı gösterilsin. Yalnız yaşayan, hasta ve bakıma ihtiyacı olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak, bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.

-SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında 4a, 4b ve 4c olarak ayrıştırılan işçi, memur, esnaf ve çiftçi emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarındaki eşitsizlik ve adaletsizlik giderilsin

-Banka, sigorta, reasürans şirketi, ticaret odası, sanayi odası, borsa veya bunların teşkil ettikleri birliklerden emekli olan özel sandık emeklileri SGK kapsamına dahil edilerek, tüm emekli yurttaşlar için özel emeklilik ve bireysel emeklilik sistemi yerine; sosyal devlet anlayışı temelinde kamusal emeklilik sistemi güçlendirilsin.”

Eylem boyunca sık sık “Emekliyiz, haklıyız, kazanacağız!” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları atıldı.