İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi dernek binasında düzenlediği basın toplantısıyla Suriyeli göçmenlerin askerler tarafından Meriç Nehri’ne atılmasını protesto etti. Açıklamada hala kayıp olan göçmenlerin bulunması için çağrı yapıldı.
45 Suriyeli göçmen Meriç’e atıldı
Başvurucular ve avukatların bulunduğu basın toplantısında basın metnini okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri göçmenlere yapılan saldırıyı şöyle anlattı:
“Her gün olduğu gibi, 23 Ağustos günü de içlerinde kadın ve çocukların da bulunduğu mülteciler gruplar halinde Meriç Nehri yakınına getirilmiş, gece olunca da temin edilen kayıklara bindirilerek Yunanistan’a geçirilmişlerdir. Sınırda görev yapan çeteleşmiş oluşumlar tarafından yakalanan, tüm eşyalarına, evraklarına, giysilerine el konularak darp edilen mülteciler küçük bir nezarethaneye tıkış tıkış konulmuş, sabah olunca da lastik botlara bindirilerek Türkiye’ye itilmişlerdir.
Türkiye tarafında genellikle olumsuz bir tutumla karşılaşmadıklarını söyleyen mülteciler, 24 Ağustos günü öğlen saatlerinde sınırda görev yapan güvenlik gücü tarafından bir araya toplanmış, kadın ve refakatlerindeki çocuklar ayrılarak serbest bırakılmış, geride kalan ve açık nefret söylemlerine ve hakarete maruz kalan erkek ve çocuklar ise araçlara bindirilerek nehir kıyısına götürülmüşler ve güvenlik gücüne komuta eden görevlinin verdiği emir üzerine 5’erli gruplara ayrılarak nehre atılmışlardır. İçlerinde hasta, çocuk ve yüzme bilmeyenlerin de olduğu yaklaşık 45 kişi, derinliği 2 metreyi aşan debisi yüksek nehirden karşı kıyıya sağ olarak ulaşmaya çabalamış, sağ kalabilenler ise nehirde sürüklendikleri için farklı noktalardan Yunanistan sınırına ulaşmıştır. Yunanistan sınırında tekrar yakalanan mülteciler yine aynı hukuk dışı uygulamalara maruz kalmış ve sonrasında tekrar botlara bindirilerek Türkiye’ye itilmişlerdir. Türkiye’ye ulaşan mülteciler saatlerce yürüyerek sınır güvenliğine yakalanmadan ulaşabildikleri araçlarla İstanbul’a ulaşmışlardır. Sınıra 3- 5 kişilik gruplar halinde getirildiklerinden ve birbirlerini öncesinde tanımadıklarından nehre atılma olayı sırasında tam olarak kaç kişinin yaşamını yitirdiği ya da kaybolduğu belirlenememiştir.”
“Kayıp mültecilerin bulunması için etkin girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz”
1984 Halep doğumlu Mohammed AlAli ve 1992 Halep doğumlu Mohammed İsmail’in halen kayıp olduğu derneğe yapılan başvurulardan anlaşıldığını vurgulayan Yoleri şöyle devam etti:
“Kayıp yakınları avukatları vasıtası ile mültecilerin yaşamına kast eden faillerin bulunması ve cezalandırılması için Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurmuş, başlatılan soruşturma devam etmektedir. Ancak faillerin cezalandırılması kadar kaybolanların bulunması da önem arz etmektedir ve henüz bu konuda anlamlı bir gelişme elde edilememiştir.
Bu vahim ve telafisi olmayan olayın, mültecilere yönelik nefret yaklaşımının körüklenmesi ile yakın bağı olduğu görüldüğünden, yetkilileri, bu olayların tekrarlanmasını önleyici tedbirler almaya ve olayın faillerinin bulunarak cezalandırılmaları ile kayıp mültecilerin bulunması için etkin girişimlerde bulunmaya çağırıyoruz.”
Kızıl Bayrak / İstanbul