Merdan Yanardağ tutuklandı!

TELE1'de yayınlanan programındaki konuşması gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılan TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ tutuklandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Haziran 2023
  • 16:06

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Merdan Yanardağ’ın televizyon programında Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı açıklamaları gerekçe göstererek soruşturma başlattı. Yanardağ, dün (26 Haziran) yayın esnasında gelen polisler tarafından gözaltına alındı.

Dün öğlen saatlerinde kanaldan gözaltına alınan Merdan Yanardağ, bu sabah Çağlayan İstanbul Adliyesi'ne getirildi.

Merdan Yanardağ’ın sevk ediliği İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği heyeti Yanardağ’ın tutuklanmasına karar verdi.

Adliye önünde basın açıklaması

Yanardağ’ın tutuklanması adliye önünde protesto edildi. Açıklama yapan Yeşil Sol Parti Milletvekili Çiçek Otlu Öcalan üzerindeki tecriti aktararak şunları ifade etti:

“Bir gazeteci fikirlerini söylediği için ya da yazdığı için gözaltı alıp tutuklamaya sevk ediyorlar. Bu ülkede demokrasinin ve özgürlüğün olması için önce basının özgür olması gerektiğine inanıyoruz.”

Ardından söz alan Yeşil Sol Milletvekili Sırrı Süreyya Önder şöyle konuştu:

“Merdan'ın yaptığı gazetecilik faaliyetidir. Dile getirdiği şeyler ülkedeki belirgin bir hukuksuzluğa dair bir tespit yapmaktan ibarettir. Dolayısıyla artık keyfiliğin egemen olduğu bir sistemi yaşıyoruz. Hukuk kriterlerinden geçirilecek bir hal yok. Barışı istemeyenler geniş bir konsorsiyum oluşturmuş durumdur.”

Yanardağ’ın avukatı Bilgütay Durna tutuklama gerekçesinin “terör örgütü propagandası” olduğunu belirterek şunları ifade etti:

“Sosyal medyada dolaşan yayının montajlanmış kısmı çözümlenip suçlama konusu yapılmış. Programın tamamının izlenmesini talep ettik, izlendi fakat sonuç değişmedi. Türkiye'de yargı siyasi saiklerle hareket ediyor.”

Yanardağ’ın oğlu Alp Yanardağ ise tutuklama kararının hukuki değil siyasi olduğunu vurgulayarak “Asla geri adım atmayacağız. Bu ülkede doğruları söylemenin karşılığı bu” dedi.

Avukat Ümit Isıgöllü, Merdan Yanardağ’ın mesajını paylaştı:

“Bu bir hukuk ve demokrasi mücadelesidir, durmak yok biz bu mücadeleye devam edeceğiz. Bu karar hukuki değil, siyasidir. Hiçbir şekilde bir terör örgütünü desteklemedim. Bunca yıllık meslek hayatımda hiçbir terör örgütünü desteklemedim. Bu suçu işlemedim, reddediyorum.”

Tutuklama kararına “Özgür basın susturulamaz!” ve “Merdan Yanardağ yalnız değildir!” sloganları ile tepki gösterildi.

Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına tepkiler

TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın tutuklanmasına çok sayıda kurum ve kişi tepki gösterdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz şunları ifade etti:

“Merdan Yanardağ'ın tutuklanması benzeri pek çok örneği gibi hukuki değil siyasi bir karardır. Muhalefeti sindirmeye, basını susturmaya yönelik tüm adımların karşısındayız."

Basın Konseyi tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Hakkında açılan her soruşturmada adliyeye ifade vermeye giden Merdan Yanardağ’ın, savcının bu kez davet çıkarmayıp TELE 1’de yayındayken televizyon binasına polis ekibi gönderilip gözaltına aldırması; bir gece emniyette tutulduktan sonra tutuklu yargılanmasına karar verilerek Silivri Cezaevi’ne gönderilmesi, ağır bir hukuksuzluktur.

Merdan Yanardağ’ın, seçimlerin hemen ardından bir ‘montaj kaset’ kumpası ile gözaltına alınması ve tutuklanması, özgür ve bağımsız medyaya gözdağıdır. Anayasal güvence altındaki basın özgürlüğünün ihlali; halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının gaspıdır. Demokrasiyle yönetilen bir ülkede böyle bir olay kabul edilemez.”

DİSK Basın-İş şunları ifade etti:

“Birileri yazdı birileri oynadı. Gazeteci Merdan Yanardağ tutuklandı. Senaryo aynı…Sözleri kes-yapıştır yöntemiyle dolaşıma sokuldu. Ardından hedef gösterildi, gözaltına alındı ve tutuklandı. Bu kararla Tele1'in muhalif çizgisi cezalandırıldı, gazetecilik yine boğuldu. Gazetecilere yönelik baskılara alışmıyoruz, Merdan Yanardağ'ın yanında olduğumuzu bir kez daha dile getiriyoruz.”

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Merkezi'nin, Yanardağ'ın serbest bırakılmasını talep ettiği açıklaması şöyle:

“Gazeteci Merdan Yanardağ'ın tutuklanması devletin işkence politikalarından biri olan tecritin teşhir edilmesine duyulan öfkenin bir göstergesidir. Tecriti kanıksamayacağız, haksız tutuklamaları kabul etmeyeceğiz!”

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ise şu açıklamayı yaptı:

“Gazeteci Merdan Yanardağ'ın tutuklanması Anayasa ve uluslararası hukuk tarafından koruma altına alınmış basın, düşünce ve ifade özgürlüklerine aykırıdır, açık bir insan hakları ihlalidir. Kabul edilemez!”