CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, müsilaj sorunu karşısında hazırlanan Marmara Eylem Planı'nın 7 ve 9’uncu maddelerine dikkat çekti. Toprak, “Katar ile Su Anlaşması’nın hedefleri bu planla hayata geçirilmektedir” dedi.
Marmara'da başlayıp ülkenin birçok denizini etkisi altına alan müsilaj sorununa ilişkin AKP-MHP iktidarının hazırlamış olduğu 'Marmara Eylem Planı' Resmi Gazete'de yayımlandı.
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak ise planın iki maddesine dikkat çekti. Marmara Eylem Planı'nın 7. ve 9. maddelerinin Katar'la yapılan Su Anlaşması'nın hedefleriyle örtüştüğünü söyleyen Toprak konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı ve şunları belirtti:
“Eylem Planı’nın 7’inci maddesi arıtılmış atık suların her yerde yeniden kullanımının artırılmasını içermektedir. Katar ile imzalanan Su Anlaşması’ndaki amaç, hedef ve iş birliği konuları ile 7. madde örtüşmektedir. Katar, deniz suyunu arıtıp (desalinasyon) kullanma suyu olarak şehir şebekelerinde kullanıma verdikten sonra, bu atık suların tekrar arıtılması ile su gereksiniminin büyük bölümünü karşılamaktadır. Katar’ın benzer tesisleri Türkiye’de kurması anlaşmanın amaçları arasındadır.”
Planın 9’ncu maddesine değinen Toprak şunları vurguladı:
“Atık su arıtma tesislerinin yapımı ve işletilmesini daha hızlı ve kolay hale getirmek için kamu-özel iş birliği (KÖİ) modelleri hayata geçirilecek’ denilmektedir. KÖİ modeli, iktidarın kendisine yakın müteahhitlere kaynak ve servet aktarma mekanizmasıdır. Ülkenin ve milletin geleceğini 3-5 müteahhide ipotek eden, kur artışlarıyla yükü sürekli kabaran bir modeldir.”
Toprak, arıtma tesislerinin devreye sokulması için öncelik müsilaj görüldüğü kentlerdeki belediyelere ait kurumlarda olması gerektiğini vurguladı. Marmara Eylem Planı’ndaki söz konusu maddeler şunlar:
“Madde 7: Arıtılmış atıksuların mümkün olan her yerde yeniden kullanımı artırılacak. Temiz üretim teknikleri uygulanacak.
Madde 9: Atıksu arıtma tesislerinin yapımı ve işletilmesini kolay hale getirmek için kamu-özel sektör işbirliği hayata geçirilecek."