Katar’da Dünya Kupası “hazırlığı”: Binlerce işçi can verdi

Katarlı Körfez şeyhlerinin 2022 Dünya Kupası “hazırlığı” kapsamındaki inşaat ve altyapı şantiyeleri binlerce göçmen işçiye mezar oldu. 10 yılda en az 6.500 göçmen işçinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Şubat 2021
  • 23:00

Yaklaşık on yıl önce 2022 Dünya Kupası Katar’a verildi. O zamandan beri Katar devletine, FIFA’ya ve organizatörlere yönelik eleştiriler sıkça dile getirildi. Eleştirilerin temel nedenlerinden biri olan ülkedeki kötü çalışma ve insan hakları koşulları, bu süreçte yaşanan “işçi kırımı” ile de gözler önüne seriliyor.

2022 Dünya Kupası’nın Katar’a verilmesinden bu yana, ülkede 6.500’den fazla göçmen işçi hayatını kaybetti.

Ölenlerin çoğu Hindistan, Pakistan, Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka’dan gelen göçmen işçilerden oluşuyor. Buna ek olarak, Katar’daki Pakistan büyükelçiliği aynı zaman dilimi içinde Pakistanlı 824 işçinin daha öldüğünü bildirdi.

Her hafta en az 12 göçmen işçi

The Guardian’ın haberine göre, bu dönemde ölen göçmen sayısının gerçekte çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Filipinler ve Kenya’nın da aralarında olduğu bazı ülkelerden gelen işçilerin ölümlerinin yanı sıra 2020’nin son aylarında meydana gelen ölümler de bu sayıya dahil edilmedi. Gazetenin değerlendirmesine göre Katar’da her hafta en az 12 göçmen işçi hayatını kaybediyor.

Katarlı Körfez şeyhleri, 2022 Dünya Kupası’nın ihalesini aldıktan sonra iddialı bir altyapı programı başlattı. Yedi yeni stadyumun yanı sıra, havalimanı ve yollar da dahil olmak üzere büyük projeler hazırladı. Bu büyük inşaat projelerinde binlerce işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Katar’dan pişkince yanıt: Çalışanların "küçük bir yüzdesi"

Şantiyelerdeki çalışma koşullarına yönelik uluslararası eleştiriler defalarca yapıldı ve Körfez şeyhleri bu eleştirileri her zaman reddetti. Geçen yaz hükümet, göçmen işçilerin durumunu iyileştirmek için tasarlanmış bir “reform” programı başlattığını da iddia etti. Yanı sıra milyonlarca göçmen işçiye ev sahipliği yaptığını söyleyen Katar rejimi, ölen işçi sayısının bu milyonlarca insandan “küçük bir yüzde” olduğunu söyleyerek ölen işçi sayısını küçümsedi.

Dünya Kupası'nı düzenleyen organizasyon komitesi ise, "yanlış ölüm sayılarına" dair hep "şeffaf" olduklarını iddia ederek, "pişmanlıklarını" öne sürdü. Açıklamada “Tüm bu trajedilerden çok pişmanlık duyuyoruz ve derslerin çıkarılmasını sağlamak için her olayı araştırdık. Bu konudaki şeffaflığı her zaman koruduk ve projelerimizde ölen işçi sayısıyla ilgili yanlış iddialara karşı çıktık ” ifadelerini kullandı.