İçişleri Bakanlığı tarafından ilk olarak 17 Kasım 2016’da, ardından 19 Ağustos 2019’de kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi, yine yolsuzlukla gündeme geldi. Belgeleriyle 3 yıldır gündemden düşmeyen belediyedeki yolsuzluklar, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Kayyım Raporu’na “Türkiye tarihinin en büyük şehir soygunu” olarak geçti. Yolsuzluklarına rağmen uzun süre iş başında kalan eski Mardin Valisi ve kayyım Mustafa Yaman, 10 Haziran 2020’de görevden alınarak, Mülkiye Müfettişi yapıldı. Görevden alındığında belediyeye 1 milyar 180 milyon TL borç bırakan Yaman’ın yerine ise Mahmut Demirtaş atandı.
36 ihalede yolsuzluk
Ahmet Kanbal’ın Mezopotamya Ajansı’nda yer alan haberine göre Yaman’ın görevden alınmasıyla birlikte belediyede Mülkiye Müfettişleri tarafından yapılan incelemelerde sonucunda 5 ayrı soruşturma ve dava açıldı. İncelemelerde bu kez 100 milyonlarca lira değerindeki yolsuzluklara dair 2 ayrı soruşturmanın daha açıldığı ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni verdiği 2 ayrı soruşturma kapsamında, belediyenin kayyım yönetiminde iken Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) bünyesinde gerçekleştirdiği 36 ayrı ihalede yolsuzluklar tek tek tespit edildi.
540 milyonluk ihale
Müfettişlerin tespitlerine göre; kayyım döneminde 539 milyon 738 bin 587 TL değerindeki 36 ayrı ihalede yolsuzluk yapıldı. İhalelerin usulsüz yapıldığı belirtilen raporlara göre, yapılmayan işlere ödemeler yapıldığı, alınmayan malzemelerin alınmış gibi gösterildiği, yapılmayan yolların yapılmış gibi gösterildiği, daha önce var olan binaların yeni yapılmış gibi gösterildiği, firmalara fazladan ödemeler yapıldığı tespitlerine yer verildi. Müfettişlerin tespitlerine göre; firmalara 98 milyon 261 bin 842 TL fazladan ödeme yapıldı.
Mimli kayyım listenin başında
Yapılan tespitler sonucunda bakanlık, 15 Mart itibariyle Kırsal Yolar Daire Başkanlığı bünyesinde yapılan 15 ihaleye dair 55 kişi hakkında soruşturma izni verdi. 17 Mart’ta ise Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı bünyesindeki 21 ihaleye ilişkin ise 33 kişi hakkında soruşturma izni verildi. Birçoğunun her iki yolsuzluk dosyasında adı geçtiği toplam 72 kişi hakkında başlatılan iki soruşturmada, eski kayyım Mustafa Yaman listenin başında yer aldı.
Soruşturma izni verilenler
Kırsal Yollar Daire Başkanlığı ihalelerine dair soruşturma dosyasındaki 55 isim şöyle sıralandı: “Mustafa Yaman (Kayyım/Vali), Sinan Yıldırım (Kırsal Yollar Daire Başkanı), Füsun Karaboğa (Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı), Mesut Ağrakçe (Fen İşleri Daire Başkan Vekili), Servet Abdan (Fen İşleri Daire Başkan Vekili), Abdulvahap Yılmaz (Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkan Vekili), Mustafa Alp (Şube Müdür Vekili), Cüneyt Demirel (Bakım Onarım Şube Müdür Vekili), Mustafa Tarhan (Kentsel Yollar Şube Müdür Vekili), Baki Kardaş (Şube Müdür Vekili), Abdullah Kino (Şube Müdür Vekili), Musluh Akıncı (Şube Müdürü), Selim Bodur (Yapım Bakım ve Onarım Şube Müdür Vekili), Kutbettin Yavuz (Katı Atık Şube Müdür Vekili), Davut Buğdaycı (Çevre Temizlik Şube Müdür Vekili).
Teknik personeller; Rojin Y., İbrahim Halil A. Mehmet A., Fatma S. T., Ersin B., Dara H.G., Elif S., Ömer Faruk A., Ahmet S. İ., Murat T., Onur Y., Delal T.Ö., Ali G., Abdullah D., Merve Didem A., Bayram A., Faruk K., Zehra A., Ferman A., Ümran B., Muhammed B., Mejlum A., Bircan M., Faysal G., Mizgin Y., Ömer G., Emre E., Hayrullah D., Osman A., Güner A., Sinan D.E., Edip A., Sefa M., Eyüp E., Veysi D., Mehmet Can D., Onur E., Serhat B., Engin K. ve Seher E.”
Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ihaleleri ile ilgili açılan soruşturmada ise şu isimler sıralandı: “Mustafa Yaman (Kayyım/Vali), Füsun Karaboğa (Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı), Erhan Hakioğlu (Çevre Koruma ve kontrol Daire Başkan Vekili), Abdulvahap Yılmaz (Park ve Bahçeler Şube Müdür Vekili), İsmet Şakir (Park ve Bahçeler Şube Müdür Vekili), Ümit Polat (Fidanlık ve Yeşil Alanlar Şube Müdürü).
Teknik personeller; Arzu E. Elif S. Ayşe A.B., Zehra A., Baki K., Mehmet A., M. Emin K. Fatma S.T., Süleyman Y. Bayram A., Davut B., Faruk K., Gülbin T.Ö., Ümran B., Muhammed B. Ömer Faruk A., Engin K., Hasan K., Selahattin A., Merve Y., Tuba C.A., Kutbettin Y., Fesih Ç., Abdullah K., Ümran Ç., İzzettin A. ve İbrahim Halil S.”