Mardin’de kayyımdan suya zam: Fiyatlar 3’e katlandı

Önceki kayyım döneminde 620 milyon lira borçlandırılan MARSU’da yeni kayyımla gelen yönetim, su fiyatlarına zam yaparak faturayı halka çıkardı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Aralık 2019
  • 15:16

AKP iktidarının işçi ve emekçilere dayattığı sefalet, Kürt illerinde belediyelere atanan kayyımlar eliyle de hayata geçiriliyor. “Teröre kaynak aktarılıyor” demagojisiyle belediyeleri gasp eden kayyımlar; yolsuzluklardan, işten atmalardan, sermayeye peşkeşten ve hayat pahalılığını ağırlaştıran uygulamalardan geri durmuyor.

19 Ağustos’da büyükşehir belediyesine kayyım atanan üç ilden biri olan Mardin’de su fiyatlarına yüzde 200’ü aşan zam yapıldı.

Önceki kayyım borçlandırdı, şimdiki kayyım faturayı halka çıkardı

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, ilk kayyım döneminde 620 milyon TL borçlandırılan Mardin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MARSU) Genel Kurulu yapıldı. Belediye Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yönetimde olduğu dönem MARSU yönetimi tarafından getirilen ancak oy birliği ile reddedilen zam teklifi MARSU Genel Kurulu’nun ana gündem maddesi oldu. Kayyım atanmasının ardından oluşturulan MARSU yönetimi ilk iş olarak içme suyu tarifesi ve atık su bedellerine fahiş zam yaptı. 

Su ücreti 3’e katlandı

Kent halkı bugüne kadar metreküpü 1 TL, atık su bedeli de 1 TL olmak üzere KDV hariç 2 TL’ye içtiği suyu 6,25 TL’ye içecek. Genel Kurul’da yapılan zamlarla birlikte 2020 yılının Mayıs ayından itibaren 31 Aralık’a kadar metreküpü 4,20 TL ve atık su bedeli 2,05 TL’den olmak üzere suyu 6,25 TL’ye kullanacak. 

MARSU Genel Kurulu’nda alınan kararlara göre, 1 Ocak 2020 ile 30 Nisan 2020 tarihleri arasındaki su ücreti KDV hariç 4,75 TL olarak belirlendi. 1 Mayıs 2020 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasındaki su fiyatı ise, KDV hariç 6,25 TL olarak belirlendi. 

Sayaç okuma işi özelleştirilip taşerona verildi

Öte yandan daha önce MARSU tarafından yapılan sayaç okuması da özelleştirildi. MARSU’nun ihalesini 48 milyon TL’nin üzerinde bir fiyat ile en yüksek teklifi veren Büyükşehir Belediyesi iştiraki Kent A.Ş. aldı. Belediye iştiraki olan Kent A.Ş. ise sayaç okuma işini daha düşük bir bedelle taşeron bir firmaya devretti.