Mardin’de 22 Şubat’ta yeni yerine taşınarak, hasta kabul etmeye başlayan Sağlık Bakanlığı’na bağlı Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde radyasyon skandalı yaşandığı ortaya çıktı.
Edinilen bilgilere göre; 22 Şubat’ta yeni binasında hasta kabulüne başlayan Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ndeki röntgen çekimlerinin yapıldığı Radyoloji ünitesi, gerekli ölçümleri yapmadan, röntgen çekimine uygun oda hazırlanmadan ve cihazlar için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı’ndan (TAEK) onay alınmadan faaliyete geçti. Yaklaşık 4 aydır faaliyet gösteren merkezde, personeller ve hastalar yüksek miktarda radyasyona maruz kaldı.
TAEK onayı olmadan faaliyete geçildi
Söz konusu durum geçtiğimiz hafta merkezin kapalı olmasıyla ortaya çıktı. Diş tedavisi için merkeze giden hastalara röntgen çekimleri başta olmak üzere tedavilerin yapılamadığı bildirildi. Konuya dair Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın elde ettiği bilgilere göre; TAEK onayı olmadan faaliyete geçen merkezde, gerekli ölçümlerin yapılmadan ve onay alınmadan işlemlerin yapıldığının anlaşılmasıyla çalışmalar durduruldu. Yaşananlar Sağlık Bakanlığı’na bildirildikten sonra merkezde inceleme başlatıldı.
Bir yıllık radyasyona bir günde maruz kaldılar
Yapılan inceleme sonucu normal şartlarda aylık maksimum 7 milisievert (Sv) radyasyona maruz kalması gereken personelin her çekimde 4 ile 7 milisievert radyasyona maruz kaldıkları tespit edildi. Günlük ortalama 20 çekim yapan röntgen merkezinde personellerin bir günde yaklaşık bir yıllık radyasyona maruz kaldıkları belirlendi.
Kamuoyundan gizlendi, soruşturma başlatılmadı
Konuya dair detaylı rapor hazırlanırken, olay kamuoyundan ve hastalardan da gizlendi. Bu hafta başında yeniden faaliyete giren merkezde, gerekli ölçümler ve düzenlemelerin yapılıp yapılmadığı bilinmezken, sorumlular ile ilgili ise henüz bir soruşturma başlatılmadı.