“ASM güvenli binalara taşınsın”

1 Mayıs Mahallesi’ndeki Aile Sağlığı Merkezi’nin depreme dayanıksız olduğu söylenerek kapatılmasına ilişkin eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Mart 2023
  • 22:30

Maraş merkezli depremlerde çok sayıda hastane ve aile sağlığı merkezi yıkılırken, İstanbul'da pek çok hastane ve aile sağlığı merkezi boşaltılıyor.

1 Mayıs Mahallesi’ndeki Mustafa Kemal Aile Sağlığı Merkezi depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle boşaltılmak isteniyor. 1 Mayıs Mahalle Meclisi ve Birlik ve Dayanışma Sendikası'nın çağrısıyla ASM önünde eylem yapıldı. Birlik ve Dayanışma Sendikası adına açıklama yapan Aile Hekimi Ahmet Mehlepçi, güvenli binalarda, güvenli şekilde çalışmak ve sağlık hizmeti vermek istediklerini söyledi. Aile hekimliği çalışanları ve hastaların güvenli olmayan binalarda çalışmaya zorlandığına dikkat çekilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Deprem sonrası yıkılmış Aile Sağlığı Merkezleri ile karşılaşmamak için Sağlık Bakanlığını, belediyeleri ve valiliği hızla deprem güvenlik testlerini tamamlamalarını ve kamu hizmeti verilen Aile Sağlığı Merkezlerinin güvenli kamu binalarına taşınmasını bekliyoruz. Yıllardır yok sayılan sadece burada çalışan biz Aile Hekimleri, ebeler ve hemşireler değildir. Buradan sağlık hizmeti alan tüm yurttaşlarımız kaderine terk edilmektedir. Hatay'da, Maraş'ta, Adıyaman'da yaşadığımız felaketin İstanbul'da tekrarlanmaması için diğer kamu binaları gibi Aile Sağlığı Merkezleri de güvenli binalara taşınmalıdır.”

1 Mayıs Mahallesi Meclisi adına söz alan Engin Gürbüz de kapatma kararına tepki gösterdi, 1 Mayıs Mahallesi emekçilerine sağlık hizmeti alabilecekleri bir alan sunulmadığı takdirde gerekli olan her türlü mücadele yöntemiyle Aile Sağlığı Merkezini terk etmeyeceklerini söyledi.

Eylemde HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da söz aldı ve şunları ifade etti:

“Biz depremde temel sağlık kurumlarının ne kadar önemli olduğunu gördük. Depremde 100 binden fazla insan öldü. Ölümün iki sebebi var. Birisi çürük binalar. Bunun sorumlusu iktidar ve belediyelerdir. Çıkan yaralılar soğukta ölüme terk edildi. Çünkü hastaneler çökmüştü. Çünkü doktorlar hayatını kaybetmişti. Çünkü sağlık birimleri işe yaramaz hale gelmişti. Ve şimdi bu mahallenin en temel sağlık birimini boşaltmak istiyorlar.”

Eylemde sık sık "Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Sağlık haktır engellenemez”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.