Roboskî Katliamı’nda ölenler 12. yılında anıldı

Roboskî Katliamı’nın 12. yılında katledilenlerin mezarları başında anma yapıldı ve birçok ilde yaşamını yitirenler anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Aralık 2023
  • 21:00

Roboski Katliamını’nın 12. yıldönümünde pek çok ilde yapılan eylem ve açıklamalarla katledilenler anıldı ve adalet talep edildi.

Katliamda yaşamını yitiren 19'u çocuk 34 kişi Şırnak’ta mezarları başında anıldı.

Ankara’da Roboskî İçin Adalet Girişimi, her ay yaptığı eylemi katliamın 12. yılında da İHD Ankara Şubesi önünde düzenledi. Eylemde basın metnini okuyan Tanju Gündüzalp, şunları söyledi:

"Roboskî soruşturmasını yeniden canlandırmaya yetecek yeterli delillerin mevcut olduğu iddiasıyla 2020 yılında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurulmuş, Uludere'ye gönderilen ve 2021 yılında takipsizlik kararı verilen dosyaya itiraz edilmişti. İtiraz Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başvurudan 21 ay sonra kovuşturmaya yer olmadığına karar verilerek reddedildi. Bu red kararı, Şırnak Sulh Ceza Hâkimliği'nce onandı. Roboskî katliamında yakınlarını kaybeden 35 kişi bu karara karşı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundular. 09 Nisan 2021 tarihinde yapılan başvuru halen Anayasa Mahkemesi'nde derdesttir. AYM ihlal kararı verirse soruşturma yeniden başlayacak, başvuruyu reddederse de dosya AİHM'e gidecektir."

Diyarbakır’da Amed Emek ve Demokrasi Platformu eylem düzenlerken, Urfa’da ise Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde eylem yaptı.

Antakya’da İHD İskenderun Şubesinde basın toplantısı düzenlendi. İstanbul İHD katliamın 12. yılında adalet talep eden bir pankartı dernek binasına astı ve yazılı bir açıklama yaptı.

Katillerin cezasızlık zırhıyla korunduğu vurgulanan açıklamanın sonunda şu ifadeler yer aldı:

“Devlet yetkililerine sesleniyoruz! Yaşanan katliamlara yenilerinin eklenmemesi için, katliamlardan zarar görenlerin acılarını hafifletecek adımlar atın. Roboski’nin ve tüm katliamların sorumlularını yargılayın, hakikatleri açıklayın ve gerçeklerle yüzleşin.