Maden katliamına karşı eylemler sürüyor

Bartın’da yaşanan maden katliamına tepkiler sürüyor. Adana, Elazığ, Antalya, Eskişehir ve Antep’te yapılan eylemlerle katliam lanetlendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Ekim 2022
  • 21:30

Bartın’da yaşanan maden katliamına tepkiler sürüyor. Adana, Elazığ, Antalya, Eskişehir ve Antep’te yapılan eylemlerle katliam lanetlendi.

Adana'da İnönü Parkı’nda yapılan açıklamayı Avukat Sevil Aracı okudu. Her yıl ortalama 2 bin işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini ifade eden Aracı şunları dedi:

“Kaza değil, cinayet diyoruz. Çünkü çalışma yaşamı işverenlerin kâr hırsı adına özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma, kayıt dışı, güvencesiz, esnek çalıştırma, kuralsızlaştırma gibi emek düşmanı politikalarla bir bataklığa dönüştürülmüştür”

Antep’te Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yapılan eylemde açıklamada şunlar söylendi:

“Bizler, maden ocaklarında ortaya çıkan denetimsizlik, dizginlenmeyen kar hırsı ve işçi sağlığı ile iş güvenliği hususlarındaki keyfiyet sonucunda ortaya çıkan Amasra’daki işçi katliamının sorumluları hesap verene kadar sesimizi yükseltmeye ve mücadele etmeye devam edeceğiz”

Balıklı Parkı’nda gerçekleştirilen açıklamayı BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen okudu ve şunları dedi:

"Bu bir kaza değil, birilerinin ısrarla tekrar ettiği gibi kader değil, bu bir katliamdır derken, propaganda olsun, ajitasyon olsun diye demiyoruz. Bir gerçeği, herkesin görmesi gereken bir gerçeği; görmeyenin, görmezden gelenin suç ortağı olacağı bir gerçeği ifade ediyoruz.” Açıklamada son olarak şunlar vurgulandı:

“Başta maden işçileri olmak üzere, örgütlenmedikçe, sorumlulardan hesap sorma bilincini geliştirmedikçe, insanca yaşanabilir iş yerlerini sokaklarda talep etmedikçe, işçilerin öz örgütlenmeleri olan sendikalarda örgütlenip birlik olmadıkça başka bir Bartın Katliamı’nın yaşanması kaçınılmazdır. Çalışırken iş cinayetine kurban olmamak için, insana ve insan sağlığına yakışır iş yerleri için sınıf bilinciyle örgütlenmekten başka çaremiz yoktur” 

Elazığ'da Emek ve Demokrasi güçleri tarafından düzenlenen açıklamada Bartın'da madende yaşanan patlamaya tepkiler dile getirildi, "41 madenci için acımız büyüktür, öfkemiz dönmeyecek, bu böyle gitmez" denildi.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri Attalos meydanında düzenledikleri açıklamada sorumluların cezalandırılması talebi yinelendi, "Görevi kendilerine verilen işleri yapmak olan birkaç vardiya amiri günah keçisi ilan edilmemeli, facia en üst yönetim kademesinden başlanarak tüm boyutlarıyla bağımsız bir komisyon tarafından dikkatle incelenmelidir" denildi.

Ulus Anıtı’nda bir araya gelen Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu adına basın metnini Ozan Karaman okudu. Karaman, “İş cinayetlerinin sorumlularından hesap sormak için yan yana gelmek ve örgütlü mücadelemizi büyütmek için mücadele vermeyi sürdüreceğiz” dedi.