Dersim’de ve Bingöl’de yangınlar sürüyor

Dersim’de Roj Deresi’ndeki yangına 3 gündür müdahale edilmezken, Munzur Vadisi’ndeki yangın henüz kontrol altına alınamadı. Bingöl Yayladere’de ise yangın yerleşim alanlarına ilerliyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Ağustos 2021
  • 23:05

Sermaye devleti, Kürt halkına yönelik imha, inkar ve asimilasyon politikalarının bir parçası olarak Dersim başta olmak üzere Kürdistan’ın pek çok bölgesinde yangınlara yol açıyor, mevcut yangınlara müdahale etmiyor, katliamlarını sürdürüyor.

Dersim’de günlerce yangınlara müdahale edilmezken ya da bölgedeki yurttaşlar engellenirken, kamuoyunda yükselen tepkinin ardından göstermelik adımlar atılıyor. Buna rağmen hâlâ kimi yerlerde müdahale edilmiyor, yangınlar yayılıyor.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Dersim’de Roj Deresi bölgesindeki yangın, yakınında bulunan Alacık köyü eski karakol olarak bilinen mevkiden görülüyor. Yangına bugüne kadar ne havadan ne de karadan henüz bir müdahale edildi. Bölgede yaşayan sakinler, dün bir itfaiyenin bölgeye geldiğini ancak yangının olduğu bölgeye gitmeden geri döndüğünü, suyunu da dönerken yolda döktüğünü aktardı.

Munzur Vadisi’ndeki Fırtına Veli Çeşmesi’nde dün öğle saatlerinde başlayan orman yangını devam ediyor. Sabah saatlerinde yurttaşlar ve belediye itfaiye ekipleri tarafından müdahale edilmeye başlanılan yangın, tüm uğraşlara rağmen kontrol altına alınamadı.

Edinilen bilgilere göre rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangının bölgenin dağlık olması nedeniyle havadan müdahale olmadan söndürülemeyeceği belirtildi. Öte yandan bölgede yangına müdahale eden yurttaşların çektiği görüntülerde, yangın bölgesinde alevler arasında kalan dağ keçilerinin yangından kaçtıkları görüldü.

Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı Conag köyünün Xarsak mezrasında dün yüksek gerilim hattının sebep olduğu iddia edilen orman yangını, rüzgarın etkisiyle büyük bir alana yayıldı. Yurttaşlardan edinilen bilgilere göre, yangının çıktığı noktaya yakın herhangi yolun olmaması ve engebenin fazla olması nedeniyle yangına karadan müdahale etmek zor.