Kürt illerinde 1 Mayıs coşkusu…

İşçi sınıfının uluslararası bir, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs Kürt illerinde yapılan mitinglerle kutlandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 01 Mayıs 2022
  • 20:45

Diyarbakır

Diyarbakır’da 1 Mayıs Mitingi İstasyon Meydanı’na gerçekleştirildi. Miting, Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Diyarbakır Şubeler Platformu, Tabip Odası, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bölge Temsilciliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından “Birlikte değiştireceğiz!” şiarıyla örgütlendi.

1 Mayıs mitinginde, HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Tertip Komitesi üyesi Kamuran Taş, KESK MYK üyesi Gönül Kural ve TTB Merkez Konseyi üyesi Yerlikaya Halis Yerlikaya birer konuşma yaptı. Konuşmalarda Güney Kürdistan’da gerçekleşen saldırı ve KDP’nin ihaneti protesto edilerek, ülkede gerçekleşen hak ihlalleri ve saldırılara değinilerek birlikte değiştirme vurgusu yapıldı.

Miting müzik dinletisiyle son buldu.

Antep

"Birlikte değiştireceğiz!" şiarıyla yapılan 1 Mayıs mitingi Kırkayak Parkı'nda gerçekleşti. HDP, DBP, Öğrenci İnisiyatifi, DİSK, SYKP ve 240 gündür rantsal dönüşüme karşı adalet nöbeti tutan Hasan Bodur da elindeki "Rantsal dönüşüme karşıyız!" pankartı ile mitinge katıldı. Yine Antepspor'da çalışırken tazminatını alamayan ve direnişte olan işçiler de mitingde yer aldı.

Miting alanında sıklıkla "Faşizme karşı omuz omuza!" sloganları atılırken, Gezi Davası'nda tutuklananlar açılan pankartlarla unutulmadı.

Alanda yerlerini alan kadınlar ellerinde "Jin Jiyan Azadî!" ve "Biz kadınlar barış için ısrar ediyoruz" dövizleri ve "İstanbul Sözleşmesini değil cinayetleri engelle!" yazılı pankartlar ile savaşa karşı durduklarını gösterdi.

Mitinde konuşan Antep-Kilis Tabip Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, 29 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak olan büyük mitinglerine halkı davet etti.

KESK Antep Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, TMMOB Antep İKK Temsilcisi Aykut Kocalar’ın konuşmalarının ardından yerel sanatçıların seslendirdiği şarkılarla miting son buldu.

Malatya

Malatya'daki 1 Mayıs kutlamaları Battalgazi ilçesinde bulunan 1 Mayıs Meydanı'nda yapıldı. Miting emek ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Mitingde KESK Malatya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hasan Akdemir, Üretici Köy Sendikaları (Tüm Köy Sendikaları) Malatya Şube Başkanı Ali Gürel’in konuşmaların ardından müzik grupları sahne aldı. Kitle halay çekip, sloganlar atarak bayramı kutladı. Müzik gruplarından sonra miting son buldu.

Adıyaman

Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde yapılan 1 Mayıs mitingi İtfaiye Kavşağı önünden başlayan yürüyüş sonrası 1 Mayıs alanında gerçekleştirildi.

Emek ve Demokrasi Platformu adına konuşan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Adıyaman Şube Eşbaşkanı Abdullah Demir’in konuşmasının ardından miting sanatçı Xece’nin şarkılarını seslendirmesi ile son buldu.

Van

Van’da miting Musa Anter Parkı’nda yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan mitingde, binlerce kişi Çerxa Şoreşê marşını okurken, “Şehid Namirin!”, “Bijî berxwedana gerilla!”, “Bi can bi xwin em bitere ne ey Serok!”, “Yaşasın 1 Mayıs!” sloganları attı. 

Eğitim Sen Merkez Yöneticisi Arzu Nur Şimşek ise, 2022 yılının 1 Mayıs’ını Şenyaşar ailesine atfettiklerini belirtti. Şimşek’in ardından sanatçı Pınar Aydınlar sahne aldı. Binlerce kişi söylenen şarkıların eşliğinde halaya durdu.

Kars 

Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kars Bileşenleri Platformu öncülüğünde kentteki Tren Garı alanında 1 Mayıs Mitingi düzenledi. Miting, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Kars Şube Eşbaşkanı Hakan Topçu’nun ardından Kars kayyımı tarafından Kod-29’la işine son verilen belediye çalışanı Resul Kanbay konuştu. Miting, sahneye çıkan yerel sanatçıların seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Hakkari

Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu, KESK binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan DİSK Hakkari Genel-İş Şube Başkanı Haluk Duran, “Bu bozuk düzen, bizim düzenimiz değil. Bu sömürü düzenin bize vereceği hiçbir şey yok” dedi.

Dersim

Dersim'de Emek ve Demokrasi Platformunun düzenlediği 1 Mayıs mitingi Seyit Rıza Meydanı'nda yapıldı. Mitinge; siyasi partilerin yani sıra KESK'e bağlı sendikaların üyeleri, belediye işçileri, karayolları işçileri, özel idare işçileri, Munzur Su işçileri, FEDAŞ işçileri ve TÜM KÖY SEN de katıldı.

Eğitim Sen Şube Başkanı Hüseyin Kasun, Genel İş Şube Başkanı Şükran Yılmaz, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Emek Partisi İl Başkanı Ergin Tekin, Partizan, SMF ve CHP temsilcilerinin konuşmalarının ardından TMMOB Dersim İl Koordinasyon Kurulu ve Tüm Köy Sen’in yayınladığı mesaj okundu.

Mardin

Mardin’de 1 Mayıs mitingi Yenişehir PTT önünden, başlayan yürüyüşle, Karayolları Parkı’nda yapıldı. Bariyerlerle çevrili alana yapılan aramanın ardından giren kitle, davul-zurna eşliğinde halaya durdu. Tertip Komitesi adına Tabip Odası Başkanı Mustafa Volkan Binbaş ile Eğitim Sen Şube Eşbaşkanı Yasemin Altunli Derin söz aldı.

Devamında Ahmet Türk’ün konuştuğu miting 1 Mayıs fotoğrafının çekilmesiyle sona erdi.

Siirt

Siirt Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde kent merkezinde bulunan Demokrasi Meydanı'nda polisin engellemeye çalışmasına rağmen pankartlar açılarak yapıldı. Eğitim Sen Siirt Şube Başkanı Selahattin Talu, valiliğin aldığı karara tepki gösterdiği konuşmasının ardından kitle buradan “Direne direne kazanacağız!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları ile dağıldı.

Batman

Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde 1 Mayıs Batman’da Zilan Hastanesi önünden yürüyüşle başladı. Mitingde Platform adına Petrol-İş Batman Şube Başkanı Veysel Kartal’ın konuşmasının ardından HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran konuştu.

Konuşmaların ardından Koma Sorjiyan’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla miting son buldu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı