Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) değişiklik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle, koronavirüs hastalarının tedavisi için özel hastaneler para isteyemeyecek.
Yapılan değişikliğe göre SUT’un 1.7 numaralı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "acil hal" tanımı yeniden yapılarak salgın hastalıklar da acil sağlık hizmeti kapsamına alındı. Acil hal şu şekilde ifade edildi:
"Acil hal, ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar ile pandemi süresince pandemi olgularına yönelik tanı ve tedavileri kapsamaktadır. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilir."
Acil sağlık hizmetlerinden ücret alınmayacak
Yapılan değişiklikle SUT'un "ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri" başlığı altındaki 1.9.3. maddesine "pandemi süresinde, pandemi olgularının tanı ve tedavileri" de eklendi. Böylece koronavirüs tanısı olan hiçbir hasta özel hastaneye para ödemeyecek.
Pandemi ilaçlarının parası SGK tarafından ödenecek
Tedavi sürecinde ilaçların parası da SGK tarafından karşılanacak.
Bu durum aynı tebliğde şu ifadelerle yer aldı:
"Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi süresince hastanelerce temin edileceği bildirilen pandemi tedavisine yönelik ilaçlar" ibaresi getirildi. Böylece Kovid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlar, SGK'nin ödeme listesine alındı.”