Kayyım saldırısına karşı direnişin 3. günü

Yerine kayyım atanan Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın yargılandığı davada 19 yıl 6 ay ceza verildi. Kararın açıklanmasının ardından sokağa dökülen halka polis ve asker saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Haziran 2024
  • 16:00

Hakkari Belediye Eş Başkanı Sıddık Akış’ın bugün (5 Haziran) görülen karar duruşmasını takip etmek için adliyeye gelen milletvekili heyetinin içeri girmesi engellendi. 14 sanıklı duruşmaya sadece belirlenen 6 kişilik bir avukat grubu alındı.

Akış beyanında şu ifadelere yer verdi:

“Tüm yaşamımı bunların etrafında ördüm, bundan sonrada öyle yapacağım. Tutuklanmaktan, cezaevine girmekten korkmuyorum. Başım dik bir şekilde karşınızdayım Yeniden iddianame hazırlanmasını talep ediyorum. Fetöcü bir savcının hazırladığı iddianame ile yargılanmak istemiyorum. Sizden tahliye ya da beraat talep etmiyorum. Sadece vicdanınıza bırakıyorum kararı. Ben bugüne kadar şerefimle, bu halkın tek kuruşuna dokunmadan görev yaptım. Neden 4 ay önce değil, neden 1 yıl önce değil, neden 4 yıl önce yapılmadı bu yargılama? Bu yargılamanın siyasi olduğunu biliyorum.”

Mahkeme heyeti Akış’a tutuklama kararı çıkararak 19 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Kararın ardından Valilik önünde açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları karara dair “Saray halka savaş açtı. AKP'nin darbesi tescillenmiştir” dedi.  DEM Parti milletvekilleri Valilik önünde oturma eylemine başladı. Bu sırada sokaklara dökülen halka asker ve polis saldırdı. Hakkari'de esnaflar kararı protesto etmek için kepenk kapattı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partili (DEM Parti) Hakkari Belediyesi’ne karşı Kürt illerinde belediyeler önünde başlatılan nöbet eylemleri bugün de (5 Haziran) yapıldı. Diyarbakır, Siirt ve Batman belediyeleri önünde nöbet eylemi yapıldı.

Van’da Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı Feqiyê Teyran Parkı'ında düzenlenen basın açıklamasında "Kayyum gasptır " denildi. Parkta oturma eylemi gerçekleştirildi.

DEM Parti Konya İl Örgütü Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına ilişkin DEM Parti Cihanbeyli İlçe binası önünde basın açıklaması yaptı. Basın metnini DEM Parti Konya İl Eş Başkanı Molla Şimşek okudu. AKP iktidarının suç işlemeye devam ettiğini söyleyen Şimşek, yıllardır Kürt halkının iradesinin hiçe sayıldığını söyledi.

DEM Parti, Adana’nın Ceyhan ilçesinde açıklama yaptı. Küçükkırım Mahallesi Çiftyol üzerinde yapılan açıklamada, "Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz" pankartı açıldı. DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, iktidarın halka karşı suç işlediğini söyledi. 

Dersim’in Ovacık ilçesinde DEM Parti binası önünde açıklama yapıldı. DEM Parti Ovacık ilçe yöneticisi Hasan Akkuş, “Belediyeler bizim irademizdir. Gasp edilen belediyelerimizi geri almak için nöbet eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kültür Sanat Meclisi, İstanbul Beyoğlu’nda bulunan HDK Genel Merkezi’nde açıklama yaptı. Çok sayıda sanatçı, müzisyen ve tiyatrocu açıklamaya katıldı.

İzmir’de Özgür Kadın Hareketi (TJA), DEM Parti, Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emekçi Hareket Partisi (EHP) ile Sosyalist Meclisler Platformu (SMF), Eski Sümebank önünde sesiz oturma eylemiyle kayyım atama kararını protesto etti. 

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri'nin Madenci Anıtı önündeki açıklamasına çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada, "Belediyeler bizimdir gaspa izin vermeyeceğiz” yazılı pankart açıldı.