“Kayıplar bulunsun, failler yargılansın!”

İzmir’de kayıp yakınları ve İHD “Mehmet Özdemir’i katledeler bulunsun, failler yargılansın” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Aralık 2020
  • 14:20

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi kayıpların bulunması için yaptığı basın açıklamasını sokağa çıkma yasağı nedeniyle internet üzerinden yapmaya devam ediyor. İnternet üzerinden açıklamayı İHD yönetimi adına Caner Canlı yaptı. Diyarbakır’da gözaltında kaybedilen Mehmet Özdemir için yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Mehmet Özdemir 1954'de Lice'nin Araki Köyü'nde doğan Özdemir, gençlik yıllarında birkaç defa gözaltına alındı, mahkemelerde yargılandı ama beraat etti. 26.12.1997 sabahı hayvan pazarına gideceğini söyleyerek evinden çıktı. Hayvan Pazarı'nın yakınındaki kahveye gitti. Kahvede arkadaşlarıyla otururken sivil kıyafetli, ellerinde telsiz bulunan silahlı iki kişi geldi ve Mehmet Özdemir’e kendileriyle birlikte gelmesini söyledi, kahvenin dışına beyaz bir taksiye doğru götürüldü. Mehmet Özdemir, arabanın içinde üçüncü bir kişinin de oturduğunu da görünce arabaya binmemek için uğraştı, kendisini yere attı kendisini tutan kişilerden kurtulmaya çalışmasına rağmen bu kişiler tarafından zorla, şiddet uygulanarak arabaya bindirildi ve oradan götürüldü. Bu kaçırma olayına çevrede bulunan bir çok kişi tanık oldu..”

Özdemir’in kaçırılmasının ardından yakınlarının İHD’ye başvuruda bulunduğu aktarılan açıklamada hukiki süreç aktarıldı.

Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin kayıp yakınlarının yaptığı başvuruya yanıt olarak “Mehmet Özdemir Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltına alınmıştır” dediği ifade edilerek şunlar söylendi:

“Ancak bu damganın üzerinde hiçbir yetkilinin imzası yoktu. Aradan bir süre geçmesine rağmen Mehmet Özdemir’den bir haber alamayan ve nerede tutulduğu kendisine söylenmeyen Enzile Özdemir, yeniden ilgili kurumlara başvurdu. Kendisine verilen yanıtta bu defa Mehmet Özdemir’in gözaltına alınmadığı bir yanlışlık yapılarak gözaltında olduğunun söylenmiş olabileceği belirtildi söylendi. Eşinin bütün başvuruları sonuçsuz kaldı ve gözaltına alındığı her defasında gizlendi.”

Özdemir ailesinin Mehmet Özdemir'in zorla kaybedilmesiyle ilgili AİHM'e başvurduğu ve AİHM’in  

“yaşam hakkının esastan ve usulden ihlal edildiğine, Enzile Özdemir açısından Sözleşme'nin 3. maddesinin (işkence yasağı), Sözleşme'nin 5. maddesinin (özgürlük ve güvenlik hakkı) ve Sözleşme'nin 13. maddesinin (etkili başvuru hakkı) ihlal edildiğine karar verdi”ği ,ifade edildi.  

Açıklama şu ifadelerle son buldu:

“İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi olarak devletin geçmişle yüzleşmesi için sorumluluğunu ve olanları hatırlatmaya devam edeceğiz. Cezasızlık ve inkar bir hukuk haline gelmesin!”

Kızıl Bayrak / İzmir