Karadeniz'de sel can almaya devam ediyor

Batı Karadeniz'de etkili olan sağanak yağış nedeniyle gerçekleşen sel, su baskınları ve heyelanlar sonucu can kayıpları gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 12 Ağustos 2021
  • 09:55

Karadeniz’de, başta batısı olmak üzere, sağanak yağış nedeniyle sel, su baskınları ve heyelanlar yaşanıyor. Alt yapı eksiklikleri ve rant politikaları nedeniyle yaşanan “felaket” can kayıplarına yol açtı.

Gün içerisinde can kayıpları artarken, sermaye devleti adına AKP şefi Tayyip Erdoğan hamasetle dolu açıklamalarda bulundu. Bölgede yaşamını yitirenlerin sayısının 17'ye yükseldiğini belirten Erdoğan, yürüttükleri faaliyetleri sıralayarak "gece gündüz çalıştıkları" demagojisi yaptı. Erdoğan'ın iddia ettiği "gece gündüz" harcadıkları çaba, sermayenin çıkarları içindir. Emekçilerin emeğini sömüren, toprağını, ormanlarını ve tüm zenginliklerini yağmalayarak kapitalistlerin sınırsız kârları uğruna gece gündüz çalışan AKP-MHP iktidarı, kapitalistlerle birlikte bu "felaket"in de dolaysız sorumlusudur.

***

Karabük

Karabük-Yenice yolu Suçatı Tüneli girişinde meydana gelen heyelan nedeniyle yol çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı.

Bartın

Bartın'da Kumluca beldesi Zafer köyünde Herkeme Deresi'nin taşması sonucu bazı araçlar sel sularına kapıldı, evlerin alt katları ve iş yerlerini su bastı, bazı vatandaşlar evlerinde mahsur kaldı.

Yenihan ve Bahçecik bölgelerinde yol çöktü. Bartın-Karabük kara yolu ulaşıma kapandı. Yenihan ve Bahçecik bölgelerinde çöken yollar nedeniyle araçlar kanala devrildi. Araçlarda bulunan 13 yaralı, kurtarılmalarının ardından Bartın ve Karabük'teki hastanelerde tedavi altına alındı. Yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Ulus ilçesine bağlı Kumluca beldesine Akörensöküler köyünde sel nedeniyle evi yıkılan ve sulara kapılan yaşlı bir kadını arama çalışması başlatıldı.

Kastamonu

Kastamonu'da yaşanan sel felaketinde 11 kişi yaşamını yitirdi.

AFAD tarafından 2 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

 "Kastamonu'da sel sularına kapılan 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bartın'da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir. Afetten etkilenen il ve ilçelerde kurulan afet koordinasyon merkezleri ile bölgedeki müdahale çalışmalarının eşgüdüm halinde yürütülmesi sağlanmaktadır.”

Sinop

AFAD açıklamasında Sinopla ilgili olarak şunlar denildi:

“Sinop'ta Ayancık ve Türkeli ilçelerine bağlı 87 köye elektrik verilememektedir. Kastamonu'ya Samsun AFAD'dan 1 mobil enerji aracı sevk edilmiştir. Sinop'taki çalışmalarda kullanılmak üzere Samsun’dan jeneratör sevk edilmiştir.”

Ordu

Ordu’nun Fatsa ilçesi İslamdağ Mahallesi’nde öğlen saatlerinde başlayan sağanak yağış nedeniyle Kumru-Fatsa yolundaki bir noktada taşkınla yolda su birikintileri meydana geldi. Fındık bahçelerinden de akan yağmur sularının da etkisiyle birikintinin yüksekliği arttı.