Karadeniz cezaevleri raporu

Van Barosu’nda basın toplantısı düzenlenerek “Karadeniz Bölgesi Cezaevi Raporu” kamuoyuna açıklandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Kasım 2022
  • 22:30

Van Barosu Cezaevi Komisyonu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi Cezaevi Komisyonu ve Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) Şubesi, Karadeniz cezaevleri hak ihlalleri raporunu Van Barosu Tahir Elçi Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında kamuoyuna açıkladı.

Raporu ÖHD’li Murat Özçiçek okudu. Rize Kalkandere L Tipi, Bayburt M Tipi ve Trabzon Beşikdüzü T Tipi cezaevlerine ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten ve Rize Kalkandere L Tipi Cezaevinde yaşanan hak ihlallerini aktaran Özçiçek şunları söyledi:

“Artan masraflarla birlikte mahpuslar beslenmede sorun yaşamaktadırlar. İdare günlük iaşe bedeline göre yemek verdiğinden dolayı yemekler yetersiz olmakla birlikte hastalığı olan mahpusların da bu manada ihtiyaçları karşılanmamaktadır. Bahsi geçen hapishanede getirilen mahpuslar ailelerinden binlerce kilometre uzaklıkta bulunmaktalar. Hükümlü veya tutuklu statüsünde yer alan mahpuslar uzaklık nedeniyle aileleri ile kapalı veya açık görüş yapamamaktalar. Mahpuslar bu tecrit sebebiyle psikolojik şiddete maruz kalmaktalar. Ayrıca mahpusların ailelerine yakın hapishanelere sevk talepleri her defasında maktu gerekçelerle ret edilmektedir. Tutuklular burada sağlığa erişemiyor, cezaevindeki yoğunluk ve personel eksiği nedeniyle revir talepleri süresinde yerine getirilemiyor. Hükümlü mahpusların şartları oluşmasına rağmen ‘Koşullu Salıverme’ talepleri İdari Gözlem Kurullarının gerekçesiz ve maktu ibarelerle hazırladıkları raporlarla ret edilmektedir.”

Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’nde kayakta sayım dayatması ve işkencenin yaygın yapıldığını belirten Özçiçek Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerini ise şöyle aktardı:

“Mahpusların ortak faaliyetleri tamamen kısıtlanarak odalar arasında sohbet veya ortak spora dair herhangi bir hakka izin verilmemektedir. Hapishane girişlerinde çıplak arama uygulaması halen devam etmektedir. Mahpusların bakanlık veya başkaca kurumlara gönderdikleri dilekçelere sebepsiz yere hapishane idaresince el konulmakta ayrıca kitap kotası uygulaması ise devam ediyor. Koşullu salıverme uygulamasının tıpkı diğer cezaevlerindeki gibi burada da engelleniyor. Yine, Yeni Yaşam ve diğer muhalif gazetelerin mahpuslara verilmediği, hapishanedeki bütün Kürtçe dergilerin oda aramalarında toplatıldığı tarafımıza anlatılmıştır.”

Karadeniz cezaevlerinde hasta tutsakların tedavilerinin engellendiğini belirten Özçiçek, tedavi hakkını kullanması için hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.