“Kara Avcılığı Kanunu değiştirilsin”

234 kuruluş ortak açıklamayla “insan canı ve malına zarar veren” yaban hayvanlarının her türlü ateşli silah ve men edilen avlanma yöntemleriyle öldürülmesini içeren yönetmeliğe tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Aralık 2021
  • 22:00

Av ve Yaban Hayvanlarının korunması hakkında 7 Aralık 2021’de yapılan yönetmelik değişikliği yapıldı. Değişikliğe göre “insan canı ve malına zarar veren” yaban hayvanlarının her türlü ateşli silah ve men edilen avlanma yöntemleriyle öldürülmesini içeriyor. Avcılığın yasaklanmasını talep eden 234 kuruluş ortak açıklama yaparak yönetmeliklerin değil, Kara Avcılığı Kanunu’nun değiştirilmesini talep ediyor. Yönetmelikte yapılan değişiklikle yaban hayvanlarını avlamak veya öldürmek isteyen kişilerin cesaretlendirmesi ve teşvik edilmesinden endişe eden kuruluşlar, "Çözüm hayvanların doğal yaşam alanlarında yeterli besin ve su bulabilecekleri ortamları sağlamak" dedi.

7 Aralık 2021 Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle sivillerin "zararlı" yaban hayvanları ateşli silahla vurup öldürmesinin önü açıldı. Değişiklikle yönetmeliğe şunlar eklendi:

"İnsan yaralama ve ölümüne neden olanlar, insan canına veya mala zarar verenler, insan yaralanması ve ölüm olaylarına sebep olan zararlı ayı ve kurt gibi yaban hayvanları 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun 4’üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü kapsamında her türlü ateşli silah ve ihtiyaç duyulması halinde men edilen avlanma yöntemleri de kullanılarak acilen alandan çıkartılır, bunu takiben zararlı hayvan ile ilgili prosedür tamamlanır”

Türkiye’de doğa haklarını savunan örgütler söz konusu yönetmelik değişikliğine tepki geldi. 234 kuruluş tarafından yapılan ortak açıklamada, bilimsel araştırmalara göre yaban hayvanlarının şehirleşme, yol ağları, tarım, madencilik, enerji hatları gibi insan faaliyetleriyle yaşam alanlarını büyük oranda yitirdiği hatırlatılarak hayvanların üzerindeki kaçak avcılık baskısına dikkat çekildi. 

Açıklamada yönetmelikte bahsi geçen “men edilmiş yöntemlerin kullanılması” ibaresinin sadece yaban hayvanları için değil çevre ve insan sağlığı için de tehdit oluşturacağına ve boyutları öngörülemeyecek zararlar yaratan zehir bırakma uygulamasının önünü açacağına dikkat çekildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Zehir bırakma sadece hedef türü değil diğer canlıları, toprağı ve suyu da zehirlemek anlamına gelir. Doğadaki yarılanma süresi yıllar alacak bu zehirli maddelerin etkileri yıllarca sürecektir. Men edilmiş yöntemlerden kapan kurma ise etik değerlerle çelişen ve canlı için son derece acı verici bir uygulamadır. Bu zalim yöntemin de hedeflenen canlı dışındaki türlere zarar verme ihtimali kaçınılmazdır. Zarara konu olan hayvanın belirlenmesi, buna neden olan davranışın altında yatan nedenlerin doğru tespitini gerektirir. Zarara konu hayvanın alandan uzaklaştırılması hem hayvanın acı verici uygulamalara maruz kalmaması hem de müdahalede bulunmaya çalışan sivillerin can güvenliği açısından uzmanlarca gerçekleştirilmelidir.”