"Av cinayettir! Avcılık yasaklansın"

Munzur Koruma Kurulu (DEDEF), Dersim'deki hayvan katliamına karşı eylem gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Aralık 2021
  • 22:00

Munzur Koruma Kurulu (DEDEF), Dersim’deki hayvan katliamına ilişkin Kadıköy’de eylem gerçekleştirdi. “Av cinayettir! Avcılık yasaklansın” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen okudu.

Şen, Dersim coğrafyasının barajlar, HES’ler, orman yangınları ile yok edilmek istendiğini belirterek kış döneminde av adı altında doğanın katledildiğini vurguladı.

Şen yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen Büyük dağ keçilerinin katledildiğini belirterek şu şekilde devam etti:

“Dersim'de birçok hayvanın özgürce yaşadığını biliyoruz. Yaban hayat başlığıyla yapılan araştırmalara da bu yansımış durumda. Munzur alabalığı olarak tabir edilen kırmızı pullu alabalık, çengel boynuzlu dağ keçisi ve Bezuvar ilk akla gelen Dersime özgü türlerdendir. Öte yandan doğanın katledilmesi yüzünden çok az yaşam alanı kalan vaşaklar, ayılar, sansarlar, kurtlar, porsuklar ve su samurları da buranın sakinlerindendir. Ur kekliği, atmaca, kaya kartalı, akbaba gibi birçok kuş türü de tüm katliamlara rağmen buraları terk etmediler.”

“Biz Dersim halkı olarak her yerde olduğu gibi Dersim’de de hayvanlarla, endemik bitki türleriyle birlikte özgürce yaşamak istiyoruz” diyen Şen katliamlara resmi makamlar göz yumduğuna dikkat çekti.

Av sporu adı altında Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi)’ne aykırı davranıldığı vurgulayan Şen avcılık katliamının “alternatif turizm” olarak pazarlandığı belirtti.

Şen açıklamada son olarak şunları vurguladı:

“2020'de yapılan ‘av turizmi’ kapsamında, yaban keçisi, yaban domuzu, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, kızıl geyik, Anadolu yaban koyunu ve ceylan olmak üzere 5000’e yakın yaban hayvanının öldürüldüğü tahmin ediliyor. Dünyada hiçbir ülke zaten yok olmuş yabani hayvan reservini döviz gelecek diye bu şekilde imha ettirmez. Kendi ruhsatsız avcılarımız zaten yeterince kanunsuz kıyım yapıyor, birde devlet eli ile bu kıyıma destek vermek akıl dışı bir uygulamadır.”