İzmir’de Van eyleminde polis terörü!

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, Van halkının seçim iradesinin gasp edilmesini, kayyum saldırısını ve Saray iktidarını protesto eden bir eylem gerçekleştirdi. Eylemde polis terör estirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Nisan 2024
  • 23:30

AKP-MHP iktidarının Kürt illerinde gündeme getirdiği kayyum saldırısı devam ediyor. Van’da yerel seçimlerde oyların büyük bir bölümünü alarak kazanan DEM Parti Adayı Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının elinden alınması ve belediyenin AKP adayına teslim edilmesi birçok ilde protesto ediliyor. Saray iktidarının artık rutin pervasızlığı olarak hayat bulan kayyumlara karşı tepkiler dile getiriliyor. Başta Van olmak üzere birçok kentte gerçekleşen eylemleri sermaye düzeni polis saldırıları ve gözaltılarla bastırmaya çalışıyor.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla, 2 Nisan Salı günü saat 19.00’da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde biraraya gelen ilerici-devrimci kurumlar, Van halkının seçim iradesinin gasp edilmesini, kayyum saldırısını ve Saray iktidarını protesto eden bir eylem gerçekleştirdi. “Van’da darbe var! Van halkının iradesi gasp edilemez” şiarlı İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri imzalı pankartın açıldığı eylemde açıklamayı İzmir Baro Başkan Yardımcısı Zöhre Dalkılıç okudu. Açıklamada AKP iktidarının kayyum hukuksuzluğu teşhir edildi. Asker ve polislerin taşınarak oy kullandırıldığı ifade edildi. Halkın seçim iradesinin gaspına karşı mücadele edileceği vurgulandı. Eylem bitiminde yürüyüşe geçen kitleye polis saldırısı gerçekleştirildi. Uzun süren arbedenin ardından yoğun biber gazı sıkılarak kitleye bir kez daha saldırıldı. Saldırı sırasında 6 kişi gözaltına alınırken, yaralananlar oldu. Alsancak’ın birçok sokağında polis terörü estirildi. Saldırılar sırasında İzmir Barosu önüne kadar çekilen kitle nedeniyle çevik kuvvet Baro etrafına yığınak yaptı. Slogan atılmaması ve eylem yapılmaması dayatmasında bulundu. İzmir Barosu önünde, Baro başkanı kayyum saldırısını ve basın açıklamasına yönelik gerçekleştirilen polis saldırısını eleştiren bir açıklama yaptı. Eylem atılan sloganlar ile bitirildi.

BDSP’nin de katılarak destek verdiği eylemde sıklıkla “Kayyum darbedir, darbeye hayır!”, “Kayyum mezara halk iktidara”, “Zafer direnen halkın olacak”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep berebar ya hiç birimiz” vb. sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir