İzmir’de Soma işgaline hapis cezası

İzmir’de 2014 yılında Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Soma işgaline hapis cezası verildi. Sınıf devrimcisi Serdar Gür’ün de olduğu dokuz kişi tutuklandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Aralık 2023
  • 23:21

İzmir’de 2014 yılında Ege Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Soma işgaline hapis cezası verildi. Sınıf devrimcisi Serdar Gür’ün de olduğu dokuz kişi tutuklandı.

2014 yılında Soma Katliamını protesto etmek için İzmir Ege Üniversitesi Yabancı Diller fakültesini işgal eylemine katıldığı için ceza alan 11 kişi bugün (11 Aralık) cezaevine gönderildi.

Resmi rakamlara göre 301 maden işçisinin katledilmesinde sorumluluğu olanlardan tek bir kişi bile cezaevinde değilken işgal eylemine katılan 38 öğrenci 2014 yılından bu yana yargılanıyor. İzmir 2. Ağır Ceza mahkemesinde görülen Soma İşgali davasında 38 kişi “Eğitim ve öğretim hakkına engel olunması, kamu malına zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 22’şer yıl hapis cezasıyla yargılanıyordu. Öğrencilerden 3’ü hakkında beraat kararı verilirken 24 kişiye ise 3 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Bugün (11 Aralık) İzmir’de tutuklanan, aralarında sınıf devrimcisi Serdar Gür’ün de bulunduğu 9 kişi Şakran Kapalı Cezaevine götürülürken, cezaevi yönetim kurulunun önümüzdeki günlerde toplanmasıyla tahliye edilmeleri bekleniyor. 

***

13 Mayıs 2014 tarihinde alınmayan önlemler, denetimsizlik ve ağır sömürü koşulları yüzünden katledilen 301 maden işçisinin hesabını sormak için ülke genelinde kitlesel eylemler gerçekleştirilmişti. Ege ve Dokuz Eylül üniversitesi öğrencileri de Soma Katliamı için yüzlerce öğrencinin katıldığı ders boykotlarının ardından Ege Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi binasını işgal etmişti. Ege Üniversitesi Rektörlüğünün Soma katliamı için “elim kaza” tabirinin geçtiği panodaki yazının kaldırılması, katliamdaki sorumluların yargılanarak cezalandırılması, polisin üniversitelere, eylemlere müdahale etmemesi, 10. Canan Kulaksız Alternatif Şenliği'ne yönelik rektörlük engellemesinin kaldırılması gibi taleplerle yapılan işgal eylemi gece saat 01.00 sularında polisin azgınca saldırısıyla sona ermişti. TOMA, özel harekat, çevik kuvvet ve helikopter ile yapılan saldırıda öğrencilere yapılan işkence sonucunda bir öğrencinin kaburgası ve birinin de burnu kırılmıştı. Fakülte binası polislerce tahrip edilmesine rağmen ceza eyleme katılan öğrencilere kesilmiş, Ege Üniversitesi yönetimi tarafından toplam 338 bin TL fatura çıkartılmıştı. 

Kızıl Bayrak / İzmir