İzmir’de ‘sanat ve savunmaya özgürlük’ eylemi

İzmir Emek ve Demokrasi güçleri ‘sanat ve savunmaya özgürlük’ eylemi yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Şubat 2020
  • 09:14

İzmir’de Grup Yorum üyelerine, Mustafa Koçak’a ve ÇHD üyesi tutuklu avukatlara destek vermek için dün basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasını KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Güvenç okudu. Basın açıklamasında Grup Yorum ve Mustafa Koçak’ın açlık grevlerini ölüm orucuna çevirdiği belirtilerek ÇHD’li tutsak avukatların açlık grevi süreci anlatıldı. Ardından Güvenç şunları ifade etti.

“Grup Yorum’un davası, Türkiye hukuk tarihine yazılacak, dudak uçurtan usulsüzlükler içermektedir. ÇHD üyesi avukatlara 159 yıl hapis cezası ile cezalandıran, Barış akademisyenlerine en fazla ceza veren, anayasa kararına rağmen yeniden yargılanma kararların ret eden İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yürütülmektedir. Hukukun yok sayıldığı, insan hakları evrensel beyannamesini yok sayan bu uygulamalar kabul edilmez.”

Açıklamada Grup Yorum ve Mustafa Koçak'ın taleplerinin kabul edilmesi istendi. Mustafa Koçak'ın bağımsız ve tarafsız mahkemede tekrar yargılanması gerektiği vurgulandı. Güvenç, “Sivas Katliamı hükümlüsünün hasta ve yaşlı olması nedeniyle serbest bırakan iktidarın ve adalet bakanının cezaevlerinde onlarca ağır hasta ve yaşlı tutuklu ve hükümlüyü görmezden geldiğini” ifade etti. Güvenç, cezaevlerinde ölüm sınırında olan onlarca siyasi hasta tutsak olduğunu ekledi. AKP iktidarının Kürt halkı üzerindeki baskı politikalarına, daha önceki yıllarda yaşanan açlık grevleri ve ölüm oruçlarına değinen Güvenç, iktidarın bir an önce adım atarak tekrar cezaevlerinden ölümlerin çıkmasını engellemesi gerektiğini belirtti.

Güvenç son olarak “Grup Yorum yeniden türkülerini söylesin, avukatlar yeniden emekçilerin - ezilenlerin davalarına baksın!” dedi. “Grup Yorum’a özgürlük!”, “Savunmaya özgürlük!”, “Mustafa Koçak ve tüm siyasi mahkumlara adalet istiyoruz!” sloganları atılarak eylem bitirildi. 

Kızıl Bayrak / İzmir