Pandemi gerekçe gösterilerek açık alanlarda yapılan konser, gösteri, tiyatro, festival gibi etkinlikler yasaklandı.
Tiyatro Kooperatifi tarafından yapılan yazılı açıklamada ise kısa dönemli çözümlerin var olan problemi daha da derinleştirdiğine vurgu yapılarak şunlar ifade edildi:
“Mart ayında verilen öncelikli ilk tedbir kararıyla salonlarımız temmuz ayına kadar tamamen kapatıldı. Sahne önü ve arkasındaki binlerce çalışan, 6 aydır gelir elde edememekte; ekonomik olarak çok zor zamanlardan geçmektedir. Oluşturulan geçici önlemler de ne yazık ki yetersiz kalmaktadır. Bu karar; belediyeler ve özel sektörle beraber, sahne sanatlarına destek amaçlı üretilen açık hava sahnelerinde yer alma imkânını da ortadan kaldırarak sahne sanatları alanının son umudunu da tüketmiştir. Kuşkusuz ki salgın koşullarında toplumun her bir zerresi çeşitli ölçülerde yara almış ve almaya devam etmektedir. Ancak bu gibi olağanüstü koşullara çözüm üretmesi gereken yegâne yapı, devlet mekanizmasıdır. Gerçek ve planlı risk yönetimi, ancak bu mekanizmayı işler kılmakla uygulanabilir.”
Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına sorumlu davranma çağrısında bulunan Tiyatro Kooperatifi, yaptığı açıklamanın devamında şunları söyledi:
“Seyircimizin, oyuncularımızın ve emekçilerimizin sağlığı bizler için her şeyden önemli. Lakin temmuz ayı itibarıyla, kontrollü serbestlik kapsamında Sağlık Bakanlığı’nca belirtilen tüm tedbir koşullarına uyulmasına rağmen; yayınlanan genelgeyle yasaklanan düğün, kına gecesi, nişan, nikâh, sünnet düğünü vb. eğlencelere, ‘tiyatro’ etkinliklerinin de salt eğlence olarak görülüp dâhil edilmesi bizleri derinden yaralamıştır. Bu konuda iş birliği yaparak, acil önlem ve kalıcı çözümler üretilmesini talep ediyoruz. Aksi halde çok yakın bir zamanda tüm alanın çöküşüne şahitlik edeceğiz. Buna engel olmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarını sorumlu davranmaya ve beraber çözüm üretmeye davet ediyoruz.”
Tiyatro Kooperatifi’nin talepleri ise şunlardan oluşuyor:
-Salgın dönemine özel acil bir yardım fonu oluşturularak var olan krizin hafifletilmesi,
-Sahne sanatlarının ayakta kalması için gereken maddi koşulların oluşturulması,
-Var olan sahnelerin ayakta kalabilmesi ve seyirciyle buluşabilmesi için salonlarda standardın oluşturulması.