Avukatların olmadığı duruşmada ÇHD ve HHB'li avukatlara ceza verildi

ÇHD ve HHB’li avukatların yargılandığı davanın 3. duruşmasının 3. gününde tutuklu avukatlar ve onları savunan avukatların yer almadığı duruşmada hüküm açıklanarak avukatlara ceza yağdırıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Mart 2019
  • 10:23

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi, 6’sı tutuklu 20 avukatın “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla yargılandığı davada bugün 3. duruşmanın 3. gününde karar açıklandı.

Tutuklu avukatlar ve onların savunmasını yapan meslektaşlarının yokluğunda duruşmaya devam eden mahkeme avukatlara ceza yağdırdı.

Geçtiğimiz 2 gün mahkeme başkanı Akın Gürlek avukatların tüm taleplerini reddeden tutumunu sürdürmüş, tutuklu avukatlar ve savunma avukatlarını salondan atmakla tehdit etmiş ve salondan attırmıştı.

Bugün ÇHD’nin sosyal medya hesabından paylaşılan bilgide, tüm avukatların bu tutumu protesto ederek mahkeme salonuna gelmediği, duruşmaya katılan tutuksuz avukatlar Ahmet Mandacı ile Zehra Özdemir savunma için avukatlarının yanında olmasını istediler. Duruşmaya ara veren Akın Gürlek’in ise saat 12.00’de hükmü açıklayacağını söylediği belirtildi.

ÇHD şu bilgileri paylaştı: “Tutuklu arkadaşlarımız; mahkemenin tutumu, kendilerinin ve dava avukatlarının salondan atılması, başından beri adil yargılanmaya aykırı süren dava ve açlık grevinin 56. gününde olmaları sebebiyle duruşmaya gelmediler. Avukatları da duruşma salonuna girmedi. Mahkeme başkanı bu şekilde duruşmayı başlatarak, saat 12:00'da hükmü açıklayacağını söyleyerek, ara verdi.”

Öte yandan avukatlar, reddi hakim talebini bir üst mahkemeye taşırken İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin henüz başvuruyu karara bağlamadığı belirtildi. Avukatların bu başvurusuna ilişkin bir sonuç olmadan aranın ardından mahkemeye devam edildi.

Avukatlara ceza yağdırdılar

Mahkeme heyeti hüküm açıklamadan önce seyirciler salona alınırken tutuklu avukatlar ve onların savunmasını üstelenen avukatlar ise duruşma salonuna girmedi.

Mahkeme başkanının hüküm açıklamaya başlamasıyla birlikte koridordaki avukatlar da alkışlar ve “Devrimci avukatlar onurumuzdur!”, “ÇHD susmadı susmayacak!” sloganlarıyla durumu protesto ettiler.

 

Mahkeme heyeti Zehra Özdemir ve Ahmet Mandacı için verilen hapis cezasının 2 yıl 13 aya indirilmesine karar verildi.

Selçuk Kozağaçlı 11 yıl 3 ay, Aytaç Ünsal, Engin Gökoğlu, Süleyman Gökten 10 yıl, Barkın Timtik 18 yıl 9 ay, Emru Timtik ve Özgür Yılmaz 13 yıl 6 ay, Behiç Aşçı ve Şükrüye Erden 12 yıl, Naciye Demir ve Aycan Çiçek 9 yıl, Ezgi Çakır 8 yıl, Zehra Özdemir ve Ahmet Mandacı 3 yıl 1 ay hapis cezası aldı.

Kararın ardından basın açıklaması yapan avukatlar bu hukuksuzluğu teşhir ettiler.

Yapılan açıklamada; “Avukatsız, savunmasız, deliler toplanmadan bir karar verildi. Bu bir mahkeme değildir bu hukuk kurallarının ortadan kaldırılmasıdır” denilerek mahkeme başkanı Akın Gürlek’in tutumu teşhir edildi.